BRAAKLAND/ZHEBILDING - MUZIEKTHEATERGEZELSCHAP

hetnieuwstedelijk.jpg
aankondiging_timeline.jpg
logo.gif
melancholyposteweb-723x1024.jpg
flyer_4.jpg
flyer_4.jpg
hetnieuwstedelijk.jpg aankondiging_timeline.jpg logo.gif melancholyposteweb-723x1024.jpg flyer_4.jpg flyer_4.jpg

Dansen Drinken Betalen - (almost) The Movie /...
INBEV AWOE - Jessa Wildemeersch - Vermaak na...
Vermaak na Arbeid 2014 - powerpoint

Audio - algemeen

We kussen - Chantal Acda - Sabine Sabine Sabine

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

reageer

Nieuwsbrief

Beheer uw nieuwsbriefinschrijvingen
Selecteer de nieuwsbrief(ven) waarop u wilt in- of uitschrijven.

In de pers - algemeen

09/02/2015 Utrechts Dagblad over Sabine... Utrechts Dagbla...
10/02/2015 Adriaan Van Aken overspeelt... Volkskrant (NL)
09/02/2015 Dood en liefde, een moeilijk... Trouw (NL)

Kalender - algemeen

Er staan op dit ogenblik geen voorstellingen van deze productie (meer) in de kalender.

Indringend, uitzinnig, vertederend

bron: 
Veto
auteur: 
Simon Horsten
recensiedatum: 
01/02/2008
Productie: 
Roadmovie

Zoals travestieten zich verhouden tot echte vrouwen, zo is een musical het antoniem van muziektheater. Muziektheater zoals BZB het al jaren brengt, verbluft telkens opnieuw door het publiek te beklijven, aan te spreken. De acteurs en muzikanten van BZB kijken je in de ogen, en voor en na een voorstelling kan je steeds de regisseur, de dramaturg, de producent en de lichtman tegen het lijf lopen. Iedereen die meewerkt aan het kleine Leuvense muziektheatergezelschap gooit zijn hele lijf en leden in de strijd en dat straalt onvermijdelijk af op het eindresultaat. Met Roadmovie toont BZB opnieuw ongemaskeerd waartoe het in staat is. De fel overroepen uitstap naar de vage poëtische musical die Spoon River de vorige productie was, is bij deze volledig vergeten.

Kut
Drie spelers brengen Roadmovie op de planken: de muzikanten Rudy Trouvé en Gerrit Valckenaers en acteur Kris Cuppens, die anderhalf jaar geleden nog de Toneelschrijfprijs won met zijn eerste monoloog bij BZB, het weergaloze Lied. Ditmaal zorgde Adriaan Van Aken voor tekst en regie, maar voor Kris Cuppens is dat hoegenaamd geen reden om zich minder bloot te geven. In Roadmovie spreekt hij als een introverte veertiger die zich alles laat welgevallen — tot zijn scheiding toe — en pas tot leven komt wanneer zijn zestienjarige dochter zelf het leven ontdekt, en in het bijzonder wat er mis mee kan gaan. “Het leven is kut,” zegt Cuppens dan ook, “maar dat heb je zelf al wel ontdekt.”

Wanneer de man begint te beseffen dat het niet goed gaat met zijn dochter, probeert hij meer te weten te komen over haar. Wat denkt ze, wat doet ze, waarom? Hij schaduwt haar, volgt haar naar gure bars en blinkende winkels die ze vakkundig berooft. Hij bekijkt zijn dochter van ver en duwt haar mee in de afgrond. Maar hij leeft: eindelijk leeft hij voor iemand, iemand die hem misschien ooit begrijpt. De dochter vlucht weg, het land uit, en de man volgt haar in een wanhopige of euforische poging haar terug te vinden. Vader en dochter zijn steeds op de vlucht, maar wijzen alsmaar duidelijker naar elkaar. Iemand kennen, iemand echt leren kennen, daar draait het om. En op die manier jezelf ontdekken.

Fabriek
Kris Cuppens vertelt met de tragiek van een Steve Buscemi, sober en slechts getooid met rimpels, een jeans en een leren jekker schildert hij een mensenleven. Trouvé en Valckenaers, die met hun apparatuur zowat het hele podium in beslag nemen, spelen ontspannen hun muziek: hard, met een dreunende beat, maar eerlijk. Zowel multi-instrumentalist Valckenaers als gitarist-zanger Rudy Trouvé (die ooit nog bij dEUS begon) geven Cuppens de ademruimte om te kunnen blijven spelen.

Wie Roadmovie wil bekijken, doet dat bij voorkeur in BZB’s thuisbasis: de Molens Van Orshoven, een oude fabriek in het hartje van de industriële zone aan de Vaart. De functie van het gebouw valt moeilijk te onderschatten bij dit muziektheater. Het zaaltje waarin gespeeld wordt, is niet meer dan een groot uitgevallen kamer maar biedt de perfecte ruimte om een sterke band te smeden tussen spelers en publiek. Laat je gerust gaan in deze Roadmovie.