BRAAKLAND/ZHEBILDING - MUZIEKTHEATERGEZELSCHAP

hetnieuwstedelijk.jpg
aankondiging_timeline.jpg
logo.gif
melancholyposteweb-723x1024.jpg
flyer_4.jpg
flyer_4.jpg
hetnieuwstedelijk.jpg aankondiging_timeline.jpg logo.gif melancholyposteweb-723x1024.jpg flyer_4.jpg flyer_4.jpg

Dansen Drinken Betalen - (almost) The Movie /...
INBEV AWOE - Jessa Wildemeersch - Vermaak na...
Vermaak na Arbeid 2014 - powerpoint

Audio - algemeen

We kussen - Chantal Acda - Sabine Sabine Sabine

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

reageer

Nieuwsbrief

Beheer uw nieuwsbriefinschrijvingen
Selecteer de nieuwsbrief(ven) waarop u wilt in- of uitschrijven.

In de pers - algemeen

09/02/2015 Utrechts Dagblad over Sabine... Utrechts Dagbla...
10/02/2015 Adriaan Van Aken overspeelt... Volkskrant (NL)
09/02/2015 Dood en liefde, een moeilijk... Trouw (NL)

Kalender - algemeen

Er staan op dit ogenblik geen voorstellingen van deze productie (meer) in de kalender.

Hitler is Dood

bron: 
Ramblas, Klara
auteur: 
Kurt van Eeghem, Johan Thielemans
recensiedatum: 
01/05/2009
Productie: 
Hitler is Dood

KURT VAN EEGHEM IN GESPREK MET RECENSENT JOHAN THIELEMANS

JT - Stijn Devillé is heel druk bezig met de Tweede Wereldoorlog, en die heeft dat geschreven, op basis van documenten, want heel de verslagen en de ondervragingen zijn allemaal in boekvorm te krijgen. Dus je hebt een massa informatie, over allerlei grote en kleine vissen en hij heeft daaruit een stuk gedistilleerd.

Ze zijn met dat materiaal aan de slag gegaan. En ze willen portretten maken van een aantal zeer belangrijke mensen. En daar slagen ze in door natuurlijk de juiste citaten te kiezen en die mooi in combinatie te zetten. En ik moet zeggen, het is een goede introductie tot dat proces, dat je dat daar krijgt. Da’s dus een prestatie om dat zo mooi te schrijven. Nu moet ik zeggen als ik naar de teksten zelf kijk, en vooral naar de intenties, dat ik daar niet teveel aandacht aan wil besteden, want de ondervragers heeft Stijn Devillé gemaakt met jonge mensen, en dan zegt ie ‘ja, dat zijn eigenlijk jonge mensen van vandaag, die terugkijken’, dat komt er eigenlijk niet goed uit. Zolang als hij bij de documenten blijft, is het heel precies en heel juist. En die intenties ja, die zijn werkelijk zeer interessant, maar worden niet waargemaakt. Maar dat belet niet dat je een goeie voorstelling ziet, versta je.

Een goeie voorstelling, omdat hij zich concentreert op een dramatische spanning, die hij hoofdzakelijk haalt uit het feit dat deze mensen iets gaan meemaken, namelijk ze staan voor de doodstraf, ze zullen opgehangen worden en kunnen ze zich eruitpraten of niet?

KVE - Het is dus een soort documentair theater, waar men dus een zicht krijgt, als ik het zo begrepen heb, op een toch wel heel belangrijke periode uit de geschiedenis, of toch wel een belangrijk evenement uit  de geschiedenis. U zegt, het is een mooie voorstelling. Hoe doet men dat dan?

JT – Wel er zijn twee delen. Het eerste deel, dat zijn allemaal monologen, moet je zeggen, dus het is verteltheater. De een na de andere komt, wordt ondervraagd en vertelt zijn verhaal. In het tweede deel begint het proces en heb je de confrontatie en dan is het veel dramatischer en veel spannender. Wat het puur theater maakt, natuurlijk. Je hebt dus twee luiken die een beetje anders zijn, maar iedereen die meedoet, en het is natuurlijk een mooi tableau – dat is wel mooi aan Stijn Devillé, hij heeft echt heel goeie acteurs bij mekaar gekregen: hij heeft Warre Borgmans, die excelleert in twee rollen, maar er is ook Rik Van Uffelen als Goering, je hebt Kris Cuppens als Speer, Dirk Buyse, Jos Geens... En ze zijn zeer goed geleid. Dat wordt allemaal heel goed en strak in de hand gehouden. Goed gespeeld, goed gezegd. Zonder pathos, zonder overdrijving.

Het is een lange voorstelling, maar je zit er niet op te kijken van och mensen, dat duurt hier te lang, neen er is ook zoveel stof en ook zoveel mensen die... En toch is het heel goed opgebouwd.