BRAAKLAND/ZHEBILDING - MUZIEKTHEATERGEZELSCHAP

hetnieuwstedelijk.jpg
aankondiging_timeline.jpg
logo.gif
melancholyposteweb-723x1024.jpg
flyer_4.jpg
flyer_4.jpg
hetnieuwstedelijk.jpg aankondiging_timeline.jpg logo.gif melancholyposteweb-723x1024.jpg flyer_4.jpg flyer_4.jpg

Dansen Drinken Betalen - (almost) The Movie /...
INBEV AWOE - Jessa Wildemeersch - Vermaak na...
Vermaak na Arbeid 2014 - powerpoint

Audio - algemeen

We kussen - Chantal Acda - Sabine Sabine Sabine

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

reageer

Nieuwsbrief

Beheer uw nieuwsbriefinschrijvingen
Selecteer de nieuwsbrief(ven) waarop u wilt in- of uitschrijven.

In de pers - algemeen

09/02/2015 Utrechts Dagblad over Sabine... Utrechts Dagbla...
10/02/2015 Adriaan Van Aken overspeelt... Volkskrant (NL)
09/02/2015 Dood en liefde, een moeilijk... Trouw (NL)

Kalender - algemeen

Er staan op dit ogenblik geen voorstellingen van deze productie (meer) in de kalender.

Hitler is dood- een nieuwe reden om te juichen

bron: 
Knack
auteur: 
Els Van Steenberghe
recensiedatum: 
27/05/2009
Productie: 
Hitler is Dood

(u leest hieronder de volledige versie van het artikel zoals op knack.blogt.be)

Hitler is dood. In 1945 zorgde dit nieuws voor opluchting en vreugde, in 2009 leidt dat tot meesterlijk muziektheater van Braakland en 't ARSENAAL.

Het beste van beide gezelschappen

De voorstelling combineert het beste van beide producerende gezelschappen en slaat zowel op muzikaal als op theatraal vlak gensters.

Braakland/ZheBilding is een Leuvens muziektheatergezelschap dat sinds 1998 het Vlaamse theaterlandschap verrijkt met theatervoorstellingen die gekenmerkt worden door een muzikale dramaturgie. Artistieke leiders Stijn Devillé en Adriaan Van Aken zoeken als regisseurs/auteurs, samen met huisdramaturge Els Theunis, telkens de complementaire confrontatie tussen woord en klank op. De woorden in hun voorstellingen zijn niet alleen narratieve maar ook muziekcompositorische bouwstenen. Dat die voorstellingen vaak maatschappelijk hete thema's aansnijden, maakt Braakland tot een uitverkoren creatiepartner van 't ARSENAAL.

Sinds Michael De Cock aan het roer staat van 't ARSENAAL, het voormalige Mechels Miniatuur Teater, vaart dit gezelschap een geëngageerde artistieke koers waarbij de aandacht voor het authentieke, gesproken woord een prioriteit is.

Voor Hitler is dood vonden beiden gezelschappen elkaar in hun verlangen een beklijvende brok geschiedenis tot sterk theater te maken. Geen evidentie aangezien iedereen de afloop kent. Het verhaal zou dus moeten boeien door de manier waarop men het vertelde. Een kolfje naar hun hand, zo blijkt.

De voorstelling intrigeert doordat de makers erin geslaagd zijn om historische grondigheid met theatrale inventiviteit te combineren.
Regisseur en auteur Stijn Devillé (artistiek leider van Braakland) transformeert zo een van de gruwelijkste perioden uit de Westerse geschiedenis tot één van de indrukwekkendste muziektheatervoorstellingen van het afgelopen seizoen.

Moordmachines van vlees en bloed

Het sleutelwoord tot dit theatersucces bleek te zijn om de hoofdpersonages uit het Proces van Neurenberg - Hermann Goering, Joachim von Ribbentrop, Albert Speer, Franz Von Papen, Hajlmar Schacht, Julius Streicher - werkelijk tot benaderbare, herkenbare mensen van vlees en bloed te maken.

Devillé slaagt hier mede in dankzij de uitmuntende spelerscast. De historische hoofdfiguren worden subliem vertolkt door enkele monumenten binnen de Vlaamse acteurswereld. Zo schittert Rik Van Uffelen als een indrukwekkende Hermann Goering, leeft Dirk Buyse zich uit als de vicekanselier Franz Von Papen en neemt Warre Borgmans gezwind een dubbelrol voor zijn rekening als Minister van Economische Zaken Hjalmar Schacht en als pulpuitgever Julius Streicher.
Jos Geens (als Minister van Buitenlandse Zaken Joachim von Ribbentropp) en een subtiel spelende Kris Cuppens als Minister van Bewapening Albert Speer zetten eveneens knappe vertolkingen neer.

Ook Pieter Genard staat sterk op de scène als de aanklager Rodderik "Dodd" West. En Sara Vertongen vertolkt een niet te onderschatten 'bijrol' als de Franse journaliste Edith Berger. Uiteraard hangt er liefde in de lucht tussen die twee. Maar de manier waarop die amoureuze chemie tussen beide geënsceneerd wordt, heeft net een extra verdiepende dimensie aan de hele rechtszaak.

Scenografische finesse

Die dramaturgische nauwgezetheid vindt ook een vertaling in de indrukwekkende houtconstructie van Stef Depover. Depovers decor refereert aan een rechtszaal. Achteraan, als rechters op tronen, zitten de muzikanten Rudy Trouvé, Geert Waegeman en Gerrit Valckenaers. Van daaruit creëren ze een subtiel stuwende soundscape.
Tijdens het componeren van deze soundscape lieten de muzikanten zich inspireren door historische films, boeken en geluidsfragmenten uit deze periode. Daaruit puurden ze een muziek die zich als een minimalistische maar intens empathische cadans omheen de lijven en de woorden van de acteurs wentelt.
Samen met de fysieke (houten) scenografie vormt de muziek de perfecte discrete maar stimulerende ruimte waarbinnen de acteurs hun indrukwekkende spelprestaties kunnen neerzetten.

Hitler is dood is majestueus muziektheater dat een vlijmscherp portret van machtsmisbruik schetst.