BRAAKLAND/ZHEBILDING - MUZIEKTHEATERGEZELSCHAP

hetnieuwstedelijk.jpg
aankondiging_timeline.jpg
logo.gif
melancholyposteweb-723x1024.jpg
flyer_4.jpg
flyer_4.jpg
hetnieuwstedelijk.jpg aankondiging_timeline.jpg logo.gif melancholyposteweb-723x1024.jpg flyer_4.jpg flyer_4.jpg

Dansen Drinken Betalen - (almost) The Movie /...
INBEV AWOE - Jessa Wildemeersch - Vermaak na...
Vermaak na Arbeid 2014 - powerpoint

Audio - algemeen

We kussen - Chantal Acda - Sabine Sabine Sabine

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

reageer

Nieuwsbrief

Beheer uw nieuwsbriefinschrijvingen
Selecteer de nieuwsbrief(ven) waarop u wilt in- of uitschrijven.

In de pers - algemeen

09/02/2015 Utrechts Dagblad over Sabine... Utrechts Dagbla...
10/02/2015 Adriaan Van Aken overspeelt... Volkskrant (NL)
09/02/2015 Dood en liefde, een moeilijk... Trouw (NL)

Kalender - algemeen

Er staan op dit ogenblik geen voorstellingen van deze productie (meer) in de kalender.

Boeiend Tribunaal in 't Arsenaal

bron: 
't Pallieterke
recensiedatum: 
13/05/2009
Productie: 
Hitler is Dood

Mechelen ligt aan de Dijle en Neurenberg aan de Pegnitz. Ook tussen 2009 en 1946 ligt een hemelsbreed verschil. Dus zullen figuren als Goering (rijksmaarschalk), Von Papen (vicekanselier) en Speer (minister van Defensie) in ’t Arsenaal verrijzen in de gedaante van gehaaide acteurs.

Wat Rik Van Uffelen, Kris Cuppens en Dirk Buyse ten beste geven, is de verplaatsing al meer dan waard. Met fraaie dictie en frappant redenaarstalent jongleren zij met sluwe argumenten: Goering krachtig, cynisch en verblind door eed en trouw, Von Papen fier en veinzend, Speer intelligent en berekenend. Ook Von Ribbentrop (minister van Buitenlandse Zaken) en Schacht (minister van Economische Zaken) zullen zich perfide blijven weren: Jos Geens met oorpijn en duizelingen, Warre Borgmans bulderend als een bankier in crisis. Ook kruipt Warre in het plunje van “pulpuitgever” Streicher. Allen wentelen zich in zelfbeklag, ontkennen feiten of minimaliseren ze, en meten zich clichés aan: “Wij wisten van niets”, “De cijfers zijn overdreven” en “Anderen (Goebbels en Himmler) hebben het gedaan”.

Auteur èn regisseur Stijn Devillé had niet de bedoeling een documentaire te maken, evenmin een nauwgezette reconstructie. Hij interpreteert “het proces van Neurenberg” als een theatrale analyse over schuld en boete. Hij nuanceert en stelt pertinente vragen. Hoe bestraf je grootschalige wreedheden waaraan een groot deel van de bevolking medeplichtig is? Welke mechanismen van het kwaad brengen een holocaust op gang? Hoe weeg je individuele verantwoordelijkheid af in balans met het collectieve? Hoe is het mogelijk dat de ontdane westerling gewoon blijft toekijken? Allerlei vragen die niet alleen “jongeren” zich stellen.

Devillé documenteerde zich op basis van originele notulen, pakken naslagwerk en bronnen met onderwerpen als “Terwijl de strop hen wachtte”. De twee onervaren procureurs raken met de lastige situatie en vraagstelling in de knoop. Als een geïrriteerde yuppie bijt Maarten Ketels (Amerikaan) zich vast in de kluif. In contrast worstelt Pieter Genard (Brit) twijfelend en zachtaardig met een pak paperassen. Een journaliste en een Joodse vrouwelijke psychiater vullen de intrige aan.

Dit tribunaal verloopt grosso modo in drie fasen: presentatie, confrontatie, deliberatie. Tussendoor komen onderonsjes, ontboezemingen en ontladingen aan bod. Het decorum toont een stramien van zware balken. Hoog op een plateau zitten drie muzikanten, enigszins verdoken. “Muziek kan een laag vertolken die vaak de dingen opentrekt.” Merkwaardig geblaas en getokkel (geluiden van typmachines, kogelhulzen, boem boem boem) begeleiden. Meestal veredelen, soms verstoren die “schroothoopklanken” de verbale esbattementen. Het einde grijpt aan. Bij getuigenissen komen gruwelijke feiten aan het licht. Dan zitten de beklaagden op een rijtje en kijken naar filmbeelden die “misdrijven tegen de vrede, de oorlog en de mensheid” extreem schokkend bewijzen. Maar zij wenden het hoofd af, worden misselijk of beginnen te geeuwen; een beklijvend beeld in deze boeiende productie.