BRAAKLAND/ZHEBILDING - MUZIEKTHEATERGEZELSCHAP

hetnieuwstedelijk.jpg
aankondiging_timeline.jpg
logo.gif
melancholyposteweb-723x1024.jpg
flyer_4.jpg
flyer_4.jpg
hetnieuwstedelijk.jpg aankondiging_timeline.jpg logo.gif melancholyposteweb-723x1024.jpg flyer_4.jpg flyer_4.jpg

Dansen Drinken Betalen - (almost) The Movie /...
INBEV AWOE - Jessa Wildemeersch - Vermaak na...
Vermaak na Arbeid 2014 - powerpoint

Audio - algemeen

We kussen - Chantal Acda - Sabine Sabine Sabine

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

reageer

Nieuwsbrief

Beheer uw nieuwsbriefinschrijvingen
Selecteer de nieuwsbrief(ven) waarop u wilt in- of uitschrijven.

In de pers - algemeen

09/02/2015 Utrechts Dagblad over Sabine... Utrechts Dagbla...
10/02/2015 Adriaan Van Aken overspeelt... Volkskrant (NL)
09/02/2015 Dood en liefde, een moeilijk... Trouw (NL)

Kalender - algemeen

Er staan op dit ogenblik geen voorstellingen van deze productie (meer) in de kalender.

Op zoek naar de ziel van de stad

bron: 
CJP
auteur: 
Hanna Huysegoms
recensiedatum: 
12/02/2010

De stad is een onuitputtelijke inspiratiebron. Wie wil, kan probleemloos opgaan in de anonieme massa, maar wat met de levensverhalen van de mensen die er ronddwalen? Wie redt de weinige sporen die we nalaten?

Theatermaakster Sara Vertongen dringt als een onopvallende stadmus binnen in het leven van de Leuvenaar. Flarden van conversaties, krabbels op boodschappenlijstjes, oude trouwfoto’s, zij redt ze van de vergetelheid en schenkt ze een tweede leven. Ze vertelt over haar nachtelijke zwerftochten door de stad, want voor NAAST – (De verhalen die wij zijn) verzamelde Sara fragmenten van mensenlevens. Onbekenden die haar pad kruisten op café, in een rusthuis, op straat, ze komen allemaal aan bod.

Geheimen

Op de bovenste verdieping van het Sint-Pietersziekenhuis leidt Sara ons door haar verzameling. Een verzameling die nooit compleet is en waaraan de toeschouwers zelf ook bijdragen, al dan niet bewust. In haar opslagplaats laat Sara het publiek de collectie zien, horen en ruiken, en ze leest geheimen voor die ze verzamelde in een geheimenmachine. Ook wie de voorstelling bezoekt, kan zijn steentje bijdragen: wie wil, mag Sara een kaartje sturen met daarop een geheim naar keuze.

De voorstelling vindt plaats op de bovenste verdieping van het vroegere Sint-Pietersziekenhuis, vanwaar je een uniek uitzicht hebt op de stad Leuven, gehuld in de duisternis. Ook binnen is het licht gedimd. Er staan rekken volgestouwd met gelabelde dozen en bandopnames. Een groot stadsplan dient als leidraad door de schijnbare chaos. Woord en muziek vullen elkaar aan, snippers van mensenlevens vloeien in elkaar over en op het einde van het stuk mag ook de stad zelf haar zegje doen.

Niet enkel toeschouwer

NAAST – (De verhalen die wij zijn) is qua opzet eigenlijk doodsimpel, maar de overtuiging waarmee Sara Vertongen haar verhaal brengt, maakt het stuk ijzersterk. De unieke locatie waar NAAST gebracht wordt, draagt ook bij aan de sfeer. Toch blijkt die locatie een toevalstreffer te zijn, zo vertelt de theatermaakster. “Het kon even goed een loods aan de Vaart geweest zijn, wat dan weer andere mogelijkheden schept.” Het enige minpuntje aan deze prachtlocatie is de koude in het gebouw, maar Sara beloofde na afloop dat ze voor de volgende voorstelling op zoek zou gaan naar dekentjes of jassen om aan het publiek uit te lenen.

Het Sint-Pietersziekenhuis doet tegenwoordig trouwens dienst als studentenresidentie. “Het was een fijne ervaring om met de studenten samen werken,” zegt Vertongen. “Zij hebben ook de try-outs mogen beoordelen, dus ze waren echt wel deel van het gebeuren.” Of de geheimen die ze op de scène onthult ook van de studenten komen, geeft ze niet prijs. “De voorstelling is gebaseerd op echte levensverhalen en echte geheimen, regelmatig aangevuld met een flinke scheut fantasie,” vertelt ze. “Die geheimen hebben we ook zelf verzameld. Zo zijn we onder meer op pad gegaan met onze geheimenmachine en hebben we mensen aangeboden om ons hun verhaal te vertellen bij een kop koffie.” Toch is niet alles is wat het lijkt. Want wie denkt dat hij in NAAST gewoon maar een toeschouwer is, zou zich nog serieus kunnen vergissen.