BRAAKLAND/ZHEBILDING - MUZIEKTHEATERGEZELSCHAP

hetnieuwstedelijk.jpg
aankondiging_timeline.jpg
logo.gif
melancholyposteweb-723x1024.jpg
flyer_4.jpg
flyer_4.jpg
hetnieuwstedelijk.jpg aankondiging_timeline.jpg logo.gif melancholyposteweb-723x1024.jpg flyer_4.jpg flyer_4.jpg

Dansen Drinken Betalen - (almost) The Movie /...
INBEV AWOE - Jessa Wildemeersch - Vermaak na...
Vermaak na Arbeid 2014 - powerpoint

Audio - algemeen

We kussen - Chantal Acda - Sabine Sabine Sabine

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

reageer

Nieuwsbrief

Beheer uw nieuwsbriefinschrijvingen
Selecteer de nieuwsbrief(ven) waarop u wilt in- of uitschrijven.

In de pers - algemeen

09/02/2015 Utrechts Dagblad over Sabine... Utrechts Dagbla...
10/02/2015 Adriaan Van Aken overspeelt... Volkskrant (NL)
09/02/2015 Dood en liefde, een moeilijk... Trouw (NL)

Kalender - algemeen

Er staan op dit ogenblik geen voorstellingen van deze productie (meer) in de kalender.

Braakland/ZheBilding speelt 'De Vreemdeling'

bron: 
Veto
auteur: 
Jeroen Deblaere
recensiedatum: 
04/03/2010
Productie: 
De Vreemdeling

Wij moeten eerlijk zijn met u, lieve lezer, wij zijn zonderlingen. Wij zijn loners, Einzelgängers. Wij hopen dat iedereen met zijn neus uit onze 'business' blijft. Bertje Camus had dat gevoel lange tijd geleden ook al. Wij houden van Bert. Ook al is hij een vreemde voor ons.

Uiteraard is De Vreemdeling gebaseerd op de gelijknamige roman van Albert Camus. Het boek behoeft hier geen verder krans. Het valt op dat het verhaal op het podium heerlijk onderhoudend en interessant blijft. Voor de complete leek komt het hierop neer: Meursault heeft een moeder die in een gesticht zit. Zij sterft, hij woont de begrafenis bij. Daags nadien ontmoet hij een meisje met wie hij een relatie begint. Meursault raakt verwikkeld in een liefdesgeschiedenis van zijn buurman, waarop hij uiteindelijk - schijnbaar koelbloedig - een man neerschiet. Hij wordt veroordeeld tot de doodstraf.

De tekstschrijvers hebben geprobeerd het boek te vertalen naar een vijfstemmig verhaal, met vier spelers en een belangrijke vijfde rol voor de muziek. Interessant is de manier waarop het vertelperspectief bij Meursault zelf blijft, maar hoe het stuk toch polyfoner wordt door de toevoeging van de andere acteurs, die het verhaal mee vertellen en vorm geven.

Bovendien wordt het vertelseltje zeer geestig gebracht. Kleine details en leuke karakteriseringsmechanismes zorgen er voor dat een vrij zwaar verhaal - Meursault wordt toch veroordeeld tot de doodstraf - veel lichter wordt weergegeven.

Werkelijk indrukwekkend is de manier waarop de sfeer die van het boek druipt, ook in het toneelstuk tot haar recht komt. Het zware zonlicht en de vermoeidheid van Meursault komen ook vormelijk tot uitdrukking door juiste keuzes qua belichting en door de muziek.

Elastiekje

Braakland/ZheBilding is dan ook een theatercompagnie die muziek zoveel mogelijk probeert te betrekken op haar stukken. Gerrit Valckenaers - die bij fABULEUS muziek heeft gemaakt voor onder andere Never Let Me Go - ontwierp samen met Geert Waegeman - vorige maand nog in de Centrale Biblitoheek te zien met Wolf en Peter Holvoet-Hanssen - muziek die perfect aansluit bij de voorstelling. Dat ze die tonen live brengen bij de verhalen van de acteurs, maakt de voorstelling bijzonder levendig en laat ze aansluiten bij de oorspronkelijke sfeer van de roman. Daarenboven kozen de muzikanten niet altijd voor de meest voor de hand liggende instrumenten. Een opgespannen elastiekje zorgt voor een ingenieus geïmproviseerd basgeluid en een ventilator maakt een gonzend geluid dat dan weer enigszins dreigend overkomt.

De Molens Van Orshoven, waar Braakland/ZheBilding huist, geeft overigens een extra touchke aan het geheel. In een klein zaaltje, op een krakkemikkig podium, met te weinig zitplaatsen voor alle toeschouwers, zitten de toeschouwers met hun neus op het podium en de acteurs met hun neus in het publiek. Met het lichte gezoem van een pc in de nek, keken we naar een verdraaid goed toneelstuk en bedachten dat je dit toch nog een plek is waar écht iets gebeurt met theater.