BRAAKLAND/ZHEBILDING - MUZIEKTHEATERGEZELSCHAP

hetnieuwstedelijk.jpg
aankondiging_timeline.jpg
logo.gif
melancholyposteweb-723x1024.jpg
flyer_4.jpg
flyer_4.jpg
hetnieuwstedelijk.jpg aankondiging_timeline.jpg logo.gif melancholyposteweb-723x1024.jpg flyer_4.jpg flyer_4.jpg

Dansen Drinken Betalen - (almost) The Movie /...
INBEV AWOE - Jessa Wildemeersch - Vermaak na...
Vermaak na Arbeid 2014 - powerpoint

Audio - algemeen

We kussen - Chantal Acda - Sabine Sabine Sabine

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

reageer

Nieuwsbrief

Beheer uw nieuwsbriefinschrijvingen
Selecteer de nieuwsbrief(ven) waarop u wilt in- of uitschrijven.

In de pers - algemeen

09/02/2015 Utrechts Dagblad over Sabine... Utrechts Dagbla...
10/02/2015 Adriaan Van Aken overspeelt... Volkskrant (NL)
09/02/2015 Dood en liefde, een moeilijk... Trouw (NL)

Kalender - algemeen

Er staan op dit ogenblik geen voorstellingen van deze productie (meer) in de kalender.

Op zoek naar Maria

bron: 
CuttingEdge.be
auteur: 
Jesse Vanhoeck
recensiedatum: 
10/07/2010
Productie: 
Dwaallicht

Terwijl iedereen aan het televisietoestel gekluisterd zat om Spanje en Nederland de finale van de wereldbeker voetbal te zien uitvechten, werden wij onze zetel uitgedreven door de lokroep van een nationale trots. In het voetbal mogen we dan van de wereldkaart verdwenen zijn, ‘De Zomer van Antwerpen’ plaatst naast een hele reeks buitenlandse voorstellingen ook literaire helden van eigen bodem. Braakland/ZheBilding maakt in coproductie met De Stad Van Elsschot, een cultureel stadsfestival dat de Antwerpse schrijver herdenkt, een muzikale vertelling van Elsschots novelle ‘Het Dwaallicht’.

Frans Laarmans is een trouwe burger die op zijn uitstapjes naar zijn stamkroeg na vlot meedraait in de geoliede machine van de burgerij. Hij is zich zeer bewust van de bekrompenheid van de kring waarin zijn leven aan hem voorbijtrekt. De beslissing om drie Afghaanse scheepslui te vergezellen op hun zoektocht naar het meisje Maria Van Dam is dan ook snel gemaakt. Wij volgen Laarmans op die nachtelijke escapade door de Sint Andries wijk.

De plaats van afspraak is Kloosterstraat 15. Geen spoor van Maria Van Dam maar wel een warm welkom van Warre Borgmans. Hij gidst ons door enkele straten die een belangrijke rol spelen in het verhaal van Laarmans om zo bij de uiteindelijke speelplek aan te komen. De korte tocht door de wijk doet wonderen voor de voorstelling. Het nutteloze dwalen, we hadden evengoed bij de speelplek zelf kunnen samenkomen, past helemaal in de geest van het verhaal en door het aanschouwen van enkele cruciale plekken uit het verhaal krijgt de wijk een levend karakter. Borgmans is daarbij een uitstekend acteur om mee op pad te gaan. Hoewel er bij een vertelling vaak een kloof ontstaat tussen de verteller en de personages, is dat hier geen probleem. Borgmans is Laarmans. En zo onrechtstreeks ook de man achter Laarmans, Elsschot.

Ook de muzikanten zijn meer dan opvulling van de scène. De ‘Pasmansen’ zoals ze naar analogie met de bewoners van de Kloosterstraat in het boek gedoopt worden, zijn het Antwerpse volk. De iet of wat ruige bewoners van de Sint Andries wijk waar verschillende bevolkingslagen elkaar ontmoeten. De frisse Doo Wop deuntjes van het orkest begeleiden niet alleen Borgmans in zijn spel, maar nemen ook delen van het verhaal voor hun rekening. Ze zijn een aanvulling in de vertelling of vervangen weggelaten passages uit het boek. Een concreet voorbeeld hiervan is de cover, het enige lied uit de voorstelling dat niet van hun hand is, ‘Tanz der Mussolini’ van de Duitse groep D.A.F. Het vervangt een geschrapt fragment over het communisme.

Want geschrapt uit het boek is er zeker. Wat overblijft, is goed voor anderhalf uur vertelplezier opgedeeld in 30 stukjes. Maar we krijgen nergens het gevoel naar een verbrokkelde versie te luisteren. Door de wandeling in de wijk, de muziek en het enthousiasme van Warre Borgmans, wanen we ons helemaal mee op pad en willen we kost wat kost Maria Van Dam vinden. Het is een zoektocht naar een droombeeld, onze eigen ontsnapping aan de alledaagsheid en een wonderlijk dwalen door een stad die we dachten te kennen. Maria is geen willekeurig gekozen naam, de link met onze heilige maagd is nooit ver weg. De drie Afghanen zoeken haar als de drie koningen bijgestaan door hun eigen ster die de weg wijst, Laarmans.

Begeleid door het gezoem van voetbalsupporters zetten we na de voorstelling onze nachtelijke dwaling verder. Met een adresje in de hand kan elke tickethouder door de straten van Sint-Andries op zoek naar een mooi aandenken. Al zal de voorstelling zo ook wel bijblijven.