BRAAKLAND/ZHEBILDING - MUZIEKTHEATERGEZELSCHAP

hetnieuwstedelijk.jpg
aankondiging_timeline.jpg
logo.gif
melancholyposteweb-723x1024.jpg
flyer_4.jpg
flyer_4.jpg
hetnieuwstedelijk.jpg aankondiging_timeline.jpg logo.gif melancholyposteweb-723x1024.jpg flyer_4.jpg flyer_4.jpg

Dansen Drinken Betalen - (almost) The Movie /...
INBEV AWOE - Jessa Wildemeersch - Vermaak na...
Vermaak na Arbeid 2014 - powerpoint

Audio - algemeen

We kussen - Chantal Acda - Sabine Sabine Sabine

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

reageer

Nieuwsbrief

Beheer uw nieuwsbriefinschrijvingen
Selecteer de nieuwsbrief(ven) waarop u wilt in- of uitschrijven.

In de pers - algemeen

09/02/2015 Utrechts Dagblad over Sabine... Utrechts Dagbla...
10/02/2015 Adriaan Van Aken overspeelt... Volkskrant (NL)
09/02/2015 Dood en liefde, een moeilijk... Trouw (NL)

Kalender - algemeen

Er staan op dit ogenblik geen voorstellingen van deze productie (meer) in de kalender.

De verhalenbewaakster en de nacht

bron: 
Knack
auteur: 
Els Van Steenberghe
recensiedatum: 
01/02/2010

Leuven, vrijdagavond 12 februari 2010. Ik parkeer mijn wagen aan een duister parkje in hartje Leuven en schuifel over de besneeuwde voetpaden naar de speellocatie van Braaklands Naast . Achter me nog een paar schuifelende voetstappen. Zware, trage stappen die me amper kunnen volgen maar mijn snelle tred toch net weten bij te benen. Hij zat op een bankje in het parkje. Als een ontdooide sneeuwman te midden een sneeuwlandschap. Als we een nachtwinkel passeren, blijft hij staan en fluistert " Mademoiselle, un peu d'argent s'il vous plaît? " Ik koop melk en brood voor hem.

Het is ongezien dat Braakland / ZheBilding zijn publiek de stad in stuurt. Met Naast waagt dit muziektheatergezelschap zich voor het eerst aan zogeheten 'locatietheater', theater dat zich op een andere plaats afspeelt dan in de geijkte theaterzaal. Meestal omdat de locatie een extra dimensie aan het vertelde verhaal toevoegt. Of omdat het verhaal uit de locatie zelf ontstaat.
Braakland / ZheBilding voegt daar nog een reden aan toe: de geluiden van die locatie vormen de ideale soundscape voor het verhaal.

Dit Leuvense muziektheatergezelschap werd eind jaren 1990 opgericht door theatermaker en auteur Stijn Devillé, dramaturge Els Theunis en theatermaker Adriaan Van Aken. Hun liefde voor het gesproken woord en voor herkenbare verhalen met een maatschappijkritische noot werd vrij snel aangevuld met een liefde voor muziek.
Samen met muzikanten / componisten als Geert Waegeman, Rudy Trouvé en Gerrit Valckenaers zochten en vonden ze een unieke (muziek)theatertaal waarbij de muziek het verhaal mee vertolkt. De stem is een van de verschillende muziekinstrumenten waarmee het verhaal verteld wordt.
Dat 'vertellen' mag u vrij letterlijk nemen want Braakland zweert haast bij verteltheater waarbij de vierde wand zo goed als afwezig is. Wat niet betekent dat de acteurs enkel maar als vertellers en niet als personages op de scène staan. Integendeel. De acteurs vertolken vertellende personages. Dit zijn personages die zich eerder tot een publiek richten met hun vragen, twijfels en bedenkingen dan deze in een dialoog met de andere personages uit te spreken.

Vorig seizoen leverde dit gezelschap, in coproductie met het Mechelse 't ARSENAAL, de sterke voorstelling Hitler is dood af. Tegelijkertijd trok ook hun Gevoelige mensen door Vlaanderen. Beide voorstellingen zijn amper te vergelijken: grootschalig versus intiem en sterk verhalend versus breekbaar en fragmentarisch. De creaties delen wel de muziek als wezenlijke vertolker van het verhaal. Bij Hitler is dood (tekst en regie door Stijn Devillé) zat een eigenzinnig en onalledaags driemansorkest op het podium terwijl de acteurs van Gevoelige mensen (tekst van Adriaan Van Aken) plaatsnamen achter een soort muziektafel waarmee ze stemmen en gitaarfragmenten sampleden tot een intrigerende roadmovie on scene .

Deze 'tweedeling' is eigen aan Braakland. Devillé is een verteller van grote, in de maatschappelijke klei gewortelde verhalen. Van Aken en ook Sara Vertongen (vaste waarde binnen de ploeg acteurs waar Braakland bij voorkeur mee werkt) koesteren een voorkeur voor kleine, herkenbare, intieme verhalen die in al hun kleinheid evengoed de grote maatschappelijke thema's aanraken.

Daar is Naast - concept, regie, tekst en spel van Sara Vertongen en muzikant Gerrit Valckenaers - een geslaagd voorbeeld van.