BRAAKLAND/ZHEBILDING - MUZIEKTHEATERGEZELSCHAP

Kaart-spoon-river
Kaart-spoon-river

reageer

Nieuwsbrief

Beheer uw nieuwsbriefinschrijvingen
Selecteer de nieuwsbrief(ven) waarop u wilt in- of uitschrijven.

Kalender - Spoon River

Er staan op dit ogenblik geen voorstellingen van deze productie (meer) in de kalender.

Spoon River

deel
Kaart-spoon-river

TICKETS

Vanop het kerkhof van Spoon River roddelen de geesten vrijelijk over zichzelf en mekaar. Hun kleine karakters, hun anekdotes en onvereffende rekeningen schetsen een broeierig stadje met al haar menselijke corruptie en kwetsbaarheid.

Doorheen die schijnbaar losse portretten van de dronkaards, overspeligen, dorpsgekken, notabelen, helden, bedriegers, criminelen en hun slachtoffers, wijzen, agressievelingen, intriganten, gelukszoekers, grootverdieners, mislukkelingen, kinderen, mannen en vrouwen, lopen verhalen die de levens met elkaar verbinden.

We zien de sheriff, de rechter, bankier, dokter, heren van de middenstand, vaklui, huisvrouwen, de uitgever, de clerus, artiesten, de nachtwaker, de dorps-atheïst, de hoedenmaker, de inwijkeling, de gokker, een neger, een chinees. En allemaal stierven ze hun dood, of die nu ongelukkig of gewelddadig was, onopgemerkt, gesneuveld of zelfmoord en allen slapen ze nu – grafdelver en begrafenisondernemer incluis – op de heuvel van Spoon River.

Om deze veelheid gestalte te geven, heeft BZB een zeer mooie ploeg samengesteld, in leeftijd varierend van 30 tot 84 jaar. Nand Buyl, Dirk Buyse, Kris Cuppens, Chris Lomme, Helga Van Campenhout, Karla Verlie en Sara Vertongen nemen een 60-tal personages voor hun rekening en wekken zo het ingeslapen stadje Spoon River weer tot leven.

Spoon River Anthology is een Amerikaanse klassieker uit het begin van de twintigste eeuw. Het is een prille voorloper van onder meer Under Milk Wood van Dylan Thomas, Our Town van Thornton Wilder en As I lay dying van William Faulkner. Edgar Lee Masters schetste het leven in het fictieve stadje ergens in Illinois in 244 epitafen en werkte voor het eerst in de Amerikaanse literatuur het thema van de volksopstand uit.

De muziek in de voorstelling werd gecomponeerd door Chris Carlier en wordt uitgevoerd met Geert Waegeman, Gwen Cresens & Philippe Thuriot. De integrale tekst, vertaald door Elvis Peeters, verschijnt in een zeer mooie tweetalige uitgave bij Uitgeverij P.