Kalender - algemeenEr staan op dit ogenblik geen voorstellingen van deze productie (meer) in de kalender. |
Braakland/ZheBilding

BRAAKLAND/ZHEBILDING
Braakland/ZheBilding (BZB) is een professioneel muziektheatergezelschap dat iets meer dan tien jaar opereert vanuit Leuven. Stijn Devillé, Adriaan Van Aken en Els Theunis vormen de artistieke kern die nauwe banden onderhoudt met huisartiesten als Sara Vertongen, Kris Cuppens en Rudy Trouvé.
La dissection d’un homme armé (2002), Lev (2004), Immaculata (2005), Dansen Drinken Betalen (2006), Trust (2007), Gevoelige Mensen (2009), Dwaallicht (2010), Hebzucht (2012), en de met de Toneelschrijfprijs bekroonde voorstellingen Lied (2005) en Hitler is dood (2009) kunnen als sleutelstukken worden beschouwd. Al spreken BZB’ers liever van ‘repertoire’.
BZB speelt in schouwburgen in heel Vlaanderen en op festivals als Theater aan Zee en de Zomer van Antwerpen. Het gezelschap bereikt jaarlijks zowat 20.000 toeschouwers.
In 2011 werd Braakland/ZheBilding als gezelschap van makers tweemaal bekroond. Met de KULeuven Cultuurpijs en de Vlaamse Cultuurprijs Podiumkunsten. In 2012 kwam daar het Curatorschap van Theater aan Zee bovenop. Misschien wel de mooiste prijs in het rijtje.
BRAAKLAND/ZHEWAT?
Of 'waar die rare naam vandaan komt'. De lange uitleg gaat als volgt...
Toen Stijn Devillé, Els Theunis en (toen nog) Geert Bové anno 1997 een eerste professionele theaterproductie op poten zetten, deden ze dat in het oude Remygebouw in Wijgmaal. Al gauw begonnen ze onder elkaar over 'hun building' te spreken.
Die 'building' dook even later op in de naam die ze aan hun nieuwbakken gezelschap gaven. Maar dan zonder 'u'. Zo vormde dat stuk naam middels het woordje 'Bild' een verwijzing naar de (video)beelden die eigen waren aan de theatertaal die Geert Bové (zie ook: Wayn Traub) volop aan het ontwikkelen was.
Dat er niet 'TheBilding' staat, maar 'ZheBilding' is dan weer een verwijzing naar het Frans dat Inspector Clouseau (Peter Sellers) spreekt in de Pink Panther films. Humor dus. Al doet het de naam ook lekker bekken.
Het 'Braakland'-gedeelte is meer iets van Stijn Devillé. Die had als geen ander door hoe Leuven in 1997 cultureel braakland was. Met 30CC en het Stuk twee van de beste receptieve centra van het land, twee theateropleidingen met het Lemmens en de afdeling Theaterwetenschap aan de KUL, een bloeiend arsenaal aan amateurverenigingen, enzovoorts, maar niet één professioneel toneelgezelschap. Waar pakweg Mechelen (een kleinere stad nochtans) er destijds vier telde. Die leemte moest maar eens gevuld. En dat is wat Braakland/ZheBilding nu al meer dan tien jaar doet.
Daarin schuilt meteen de korte uitleg van onze naam. Een braakland dat verbouwd dient te worden. Steen voor steen. Een eigen huis - in alle betekenissen van het woord - daar dromen wij van. Mensen die Het Openbaar Entrepot voor de Kunsten (OPEK) als 'ZheBilding' beschouwen, zitten er dus niet ver naast.
Hoe hard is BraaklandZheBilding aan zijn ingewikkelde naam verknocht? Elk jaar een beetje minder. Maar het zou dom zijn om hem te gaan veranderen, net nu het gezelschap aan naam en faam wint. Maar een naamsverandering één van de komende seizoenen zit er zeker aan te komen. Het is wachten op de juiste gelegenheid. En op de juiste naam. Suggesties welkom.
In afwachting vinden wij het zeer oké als er over ons wordt gesproken als 'Braakland' of als 'BZB'. Schrijft u onze naam graag voluit? Dan is onze appreciatie uw deel. Zeker als u het zonder fouten voor mekaar krijgt. Grote B, grote Z, grote B. En geen 'u' in ZheBilding, dat u aan mekaar schrijft. Pfiew...