BRAAKLAND/ZHEBILDING - MUZIEKTHEATERGEZELSCHAP

hetnieuwstedelijk.jpg
aankondiging_timeline.jpg
logo.gif
melancholyposteweb-723x1024.jpg
flyer_4.jpg
flyer_4.jpg
hetnieuwstedelijk.jpg aankondiging_timeline.jpg logo.gif melancholyposteweb-723x1024.jpg flyer_4.jpg flyer_4.jpg

Dansen Drinken Betalen - (almost) The Movie /...
INBEV AWOE - Jessa Wildemeersch - Vermaak na...
Vermaak na Arbeid 2014 - powerpoint

Audio - algemeen

We kussen - Chantal Acda - Sabine Sabine Sabine

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

reageer

Nieuwsbrief

Beheer uw nieuwsbriefinschrijvingen
Selecteer de nieuwsbrief(ven) waarop u wilt in- of uitschrijven.

In de pers - algemeen

09/02/2015 Utrechts Dagblad over Sabine... Utrechts Dagbla...
10/02/2015 Adriaan Van Aken overspeelt... Volkskrant (NL)
09/02/2015 Dood en liefde, een moeilijk... Trouw (NL)

Kalender - algemeen

Er staan op dit ogenblik geen voorstellingen van deze productie (meer) in de kalender.

Braakland/ZheBilding + de Queeste = het nieuwstedelijk

deel
hetnieuwstedelijk.jpg

Theatergezelschappen de Queeste en Braakland/ZheBilding gaan voortaan door het leven als het nieuwstedelijk. Op 30 mei stellen ze hun nieuw project voor tijdens een startfeest in OPEK in Leuven.

“Met het nieuwstedelijk willen we mee vorm geven aan de stad en de samenleving van morgen.” zegt Stijn Devillé, directeur van het nieuwstedelijk. “We vertellen verhalen over het leven vandaag. We geven er klank aan en gaan er over in gesprek. Theater, muziek en debat vormen de kern van het artistieke werk van ons nieuwe theaterhuis. Dat werk geven we vorm vanuit de sterktes die we jarenlang hebben opgebouwd: nieuwe creaties rond hedendaagse thema’s, locatie- en interviewprojecten, de combinatie van tekst en muziek en de ondersteuning van Jong talent. Samen kunnen we ook een stuk verder gaan”.

Adriaan Van Aken, Christophe Aussems, Stijn Devillé, Els Theunis en Sara Vertongen vormen de artistieke kern van het nieuwe theaterhuis. "Samen zetten we dit jaar onze eerste projecten in de steigers, maar houden ook nog een paar spannende plannen achter de hand. Het komende seizoen wordt voor het nieuwstedelijk een soort nuljaar. In de volgende twee, drie jaren krijgt het nieuwe huis zijn beslag."

Met het nieuwstedelijk wil het theaterhuis meer dan ooit in de wereld staan. Dat zie je ook aan de campagnebeelden die het nieuwstedelijk dit jaar gebruikt: beelden van mensen in de stad. Een mooie reportagereeks die Katrijn Van Giel voor het huis maakte in de stationsbuurten van Leuven, Hasselt en Genk.

VOORSTELLINGEN

In totaal brengt het nieuwstedelijk dit seizoen elf producties, die omkaderd worden met inleidingen, nagesprekken, ontmoeting en debat.

Zo wordt in Water & Vuur het verhaal verteld van twee gemeenschappen waarvan een jonge generatie werd weggevaagd, over een vlotramp op het Albertkanaal en een collegebrand in Heusden. In Schroot wordt ingezoomd op de sluiting van Ford Genk en in Hebzucht, Angst & Hoop zoekt het nieuwstedelijk hoopvolle perspectieven na 8 jaar crisis. Voor Troje gaat een jonge theatermaker twee maanden in een zigeunerkamp wonen op zoek naar contact en verbroedering. En in Dansen Drinken Betalen - (almost) The Movie doolt een meisje door de nachtelijke stad, op zoek naar richting. Met Laika coproduceert het nieuwstedelijk Zigzagkind, een familievoorstelling die in première gaat op het Krokusfestival Hasselt. Daarnaast zijn er nieuwe speelreeksen van Dagen zonder data, van Station en Leni & Susan.

LOCATIES

Het nieuwstedelijk wordt het stedentheater voor Leuven, Hasselt en Genk. De uitvalsbasis van het nieuwe theaterhuis is OPEK in Leuven. In die stad wordt samengewerkt met 30CC. In Limburg zijn de steden Hasselt en Genk en de cultuurcentra CCHA en C-mine cultuurcentrum partners. “We willen echt een stedentheater vormen voor het gebied tussen Brussel en Maastricht” stelt Devillé. “Dat zie je ook aan onze premières en locatieprojecten. Die vind je gespreid in Limburg en Leuven. Uiteraard blijven we ook toeren in Vlaanderen en Nederland. Met de voorstelling Hoop hebben we dit jaar een indrukwekkende tournee voor de boeg. Ook internationaal ziet het er dit jaar goed uit met heel wat interesse voor onze Engelstalige voorstelling Last Call.”

Startfeest en eerste voorstelling

Tijdens het startfeest op 30 mei in OPEK geeft het nieuwstedelijk een vooruitblik op het nieuwe seizoen en een inkijk in de plannen van het nieuwe project. Huismuzikanten Rudy Trouvé, Youri Van Uffelen, Myrthe Luyten en Geert Waegeman spelen intieme concertjes doorheen het gebouw en houden een blind date met elkaar. Acteurs Simone Milsdochter en Jonas Van Thielen brengen fragmenten uit voorstellingen. Theatermakers Stijn Devillé, Adriaan Van Aken, Christophe Aussems, Maarten Ketels en Jessa Wildemeersch laten meekijken in hun werkproces, nemen hun bibliotheek mee en laten beklijvende interviewfragmenten horen. En op het dakterras kan je terecht voor de ultieme theaterervaring: Chris Lomme wacht je op en fluistert je iets toe dat alleen voor jouw oren bestemd is.

Maar tijdens het -gratis- startfeest neemt het nieuwe theaterhuis ook de ruimte om even achteruit te blikken. Actrice Sara Vertongen doet een poging om 18 jaar aan voorstellingen van de Queeste en Braakland/ZheBilding samen te vatten in een monoloog van 15 minuten. 114 voorstellingen in 15 minuten: 4 seconden per voorstelling dus. Met nadien een feest met de band King Dalton en dj Armand. 

VUUR, de eerste productie van het nieuwe huis gaat in première op 20 juni op locatie in Heusden-Zolder.

---

De eerste seizoensbrochure van het nieuwstedelijk is er!
Vanaf 30 mei vindt u ons op www.nieuwstedelijk.be