BRAAKLAND/ZHEBILDING - MUZIEKTHEATERGEZELSCHAP

hetnieuwstedelijk.jpg
aankondiging_timeline.jpg
logo.gif
melancholyposteweb-723x1024.jpg
flyer_4.jpg
flyer_4.jpg
hetnieuwstedelijk.jpg aankondiging_timeline.jpg logo.gif melancholyposteweb-723x1024.jpg flyer_4.jpg flyer_4.jpg

Dansen Drinken Betalen - (almost) The Movie /...
INBEV AWOE - Jessa Wildemeersch - Vermaak na...
Vermaak na Arbeid 2014 - powerpoint

Audio - algemeen

We kussen - Chantal Acda - Sabine Sabine Sabine

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

reageer

Nieuwsbrief

Beheer uw nieuwsbriefinschrijvingen
Selecteer de nieuwsbrief(ven) waarop u wilt in- of uitschrijven.

In de pers - algemeen

09/02/2015 Utrechts Dagblad over Sabine... Utrechts Dagbla...
10/02/2015 Adriaan Van Aken overspeelt... Volkskrant (NL)
09/02/2015 Dood en liefde, een moeilijk... Trouw (NL)

Kalender - algemeen

Er staan op dit ogenblik geen voorstellingen van deze productie (meer) in de kalender.

Kaspar in De Werft

bron: 
Het Nieuwsblad van Geel
auteur: 
wvg
recensiedatum: 
13/03/2013
Productie: 
Kaspar

’Kaspar’ de werft, woensdag 13 maart. Deze voorstelling is opgebouwd rond het raadselachtige verleden van een zekere Kaspar Hauser. Heel verrassend duikt die op Pinkstermaandag 1828 op in Neurenberg. De nieuwsgierigheid van de stedelingen voor deze zonderling is groot. Het wekt verbazing dat hij zijn naam kan schrijven, maar echt spreken kan hij niet. Een zinnetje krijgt hij wel gezegd; “Een ruiter wil ik worden, zoals mijn vader was.” Die vader was vermoedelijk een kapitein van de cavalerie van Neurenberg.
Met horten en stoten vernemen we dat Kaspar heel zijn leven in een hol heeft opgesloten gezeten. Hij heeft wel eelt op zijn zitvlak, maar niet onder zijn voeten. Zijn knieschijven zijn hol in plaats van bol. Blijkbaar is er geen echt contact geweest tussen de jongen en zijn ‘verzorger’. Zo komen de namen van Natascha Kampusch en van An en Eefje ter sprake, naast die van Bouwdewijn, want de volkstoeloop is enorm. Er is ook iemand van VOKA. “Kaspar gaat ons zeker iets te vertellen hebben.” Dat heeft wel wat voeten in de aarde: om kwart over negen heeft Kaspar nog geen zinnig woord gezegd. Nog een uur te gaan.
De acteurs spreken en roepen in microfoons en stellen alles in het werk om de spanning op te drijven. Tussendoor vervallen ze wel eens in verhaaltjes of anekdotes. Een man vertelt dat men in zijn buurt maar “dood kindje” hoeft te zeggen om zijn maag te doen ineenkrimpen. Of even leuk vertelt iemand hoe ze eens goed zijn uitgegaan in de Carré in Willebroek. Pas om 10 uur, een kwartier voor het einde, breekt Kaspar los in een monoloog. Dan heeft hij het over zijn constipatie en over een schadevergoeding voor al die jaren opsluiting in zijn hol. Het verhaal wil dat wij ook in de menigte staan. En dat wij verontwaardigd zijn: we zien Kaspar als een vreemde die wij haten. Dan verdwijnt hij in de menigte, gaat een hoek om en daar brengt iemand hem 12 centimeter diepe messteken toe. Hij eindigt in een rode BMW, met bloed op het leren interieur. De Beierse hulpdiensten komen te laat. Nog één keer hijgt hij zachtjes. Dat is alles.
Het stuk is eerder al door Braakland/ZheBilding opgevoerd in 2003, maar ze hebben nu voor een heel andere aanpak gekozen. De titelrol wordt nu elke keer door een andere gastacteur gespeeld en die wordt pas een halfuur op voorhand gebrieft. Verder ontvangt hij gefluisterde regieaanwijzingen in een oortje en moet hij zijn tekst aflezen van een flatscreen in de zaal. Wanneer wij buitengaan, staat er te lezen: “Kaspar mag de scene nu verlaten XXX”
Vermelden we nog dat Geert Waegeman voor ondersteunende elektronische klanken zorgt: een soundscape. Waarom hij dat op het podium moet doen, is niet duidelijk. Zijn bewegingen zijn minimaal.
Tijdens de babbel bij de Vliet blijkt hoe verschillend het stuk bij de mensen is binnengekomen. Sommigen zijn ontroerd, anderen nauwelijks bewogen. De theatrale trukendoos blijkt niet voor iedereen even efficiënt gewerkt te hebben.(wvg)