BRAAKLAND/ZHEBILDING - MUZIEKTHEATERGEZELSCHAP

hetnieuwstedelijk.jpg
aankondiging_timeline.jpg
logo.gif
melancholyposteweb-723x1024.jpg
flyer_4.jpg
flyer_4.jpg
hetnieuwstedelijk.jpg aankondiging_timeline.jpg logo.gif melancholyposteweb-723x1024.jpg flyer_4.jpg flyer_4.jpg

Dansen Drinken Betalen - (almost) The Movie /...
INBEV AWOE - Jessa Wildemeersch - Vermaak na...
Vermaak na Arbeid 2014 - powerpoint

Audio - algemeen

We kussen - Chantal Acda - Sabine Sabine Sabine

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

reageer

Nieuwsbrief

Beheer uw nieuwsbriefinschrijvingen
Selecteer de nieuwsbrief(ven) waarop u wilt in- of uitschrijven.

In de pers - algemeen

09/02/2015 Utrechts Dagblad over Sabine... Utrechts Dagbla...
10/02/2015 Adriaan Van Aken overspeelt... Volkskrant (NL)
09/02/2015 Dood en liefde, een moeilijk... Trouw (NL)

Kalender - algemeen

Er staan op dit ogenblik geen voorstellingen van deze productie (meer) in de kalender.

Kaspar. Onbeholpen impressionisme

bron: 
Veto
auteur: 
Pieter Hiele
recensiedatum: 
04/03/2013
Productie: 
Kaspar
Het Leuvense muziektheatergezelschap Braakland/ZheBilding (BZB) startte vorige week met de voorstelling Kaspar. In een bewogen voorstelling vuurden vijf acteurs en een muzikant een onafgebroken reeks gefragmenteerde indrukken de zaal in.

Kaspar vertelt het verhaal van Kaspar Hauser die jarenlang opgesloten zat in een donker hol. Daar werd hij verzorgd en gevoed, maar verder aan zijn lot overgelaten. Het resultaat is een kind dat gewend raakt aan het donker. Kaspar kan lezen noch schrijven noch praten noch lopen. Wanneer hij op Pinkstermaandag 1828 door zijn verzorger op de markt in Nürnberg wordt gedropt, staat hij meteen in het middelpunt van de belangstelling.
 

Dood
Zo onbeholpen als Kaspar zich voelt wanneer hij in het midden van de bewoonde wereld wordt achtergelaten, zo onbeholpen voelen wij ons terwijl de voorstelling zich op gang trekt. Met grote schaduwen, scherp afgelijnd tegen het witte achtergronddoek, brengen de hoofdacteurs met vier hun tekst: Kaspar is dood. Nog voor we hem te zien krijgen. Vermoord door een mes dat 15 centimeter zijn borstkas binnendrong. Hij werd slechts 21.
Wat volgt is een chaotische, impressionistische tot zelfs absurdistische opeenvolging van korte scènes waarin de tekst zelden tot een dialoog komt. Flarden tekst worden op ons afgevuurd terwijl de acteurs elkaars woorden kracht bijzetten met verdubbelde woorden en beatbox-esque geluiden.

Minimalisme
De elektronische muzikant verzorgt vanop de planken een live ineengeknutselde soundscape die voornamelijk wordt ingeschakeld als versterkend element in de chaotische climax waar de acteurs continu aan bouwen. De nadruk ligt daardoor zelden op de muziek an sich, maar telkens op het ondersteunende karakter.
Het decor waar het verhaal van Kaspar zich tegen ontwikkelt, is erg minimalistisch. Er zijn geen coulissen: enkel het witte achtergronddoek en wat attributen. Zelfs het gebruik van de met draden aangesloten microfoons blijkt optioneel wanneer acteurs zonder versterking de zaal verstaanbaar toespreken.

Twintig hoofdacteurs
Omwille van het bijzondere hoofdpersonage, nam BZB de beslissing om voor elke voorstelling een andere hoofdacteur in te schakelen. De acteur wordt de scène opgestuurd zonder enige vorm van voorbereiding en leest daar de tekst af van een autocue. Wij zien Sam Louwyck, de tweede in een reeks van twintig Kaspars, aan het werk, die à l'improviste met gemak een indrukwekkende prestatie neerzet als Kaspar Hauser.
Door herhaaldelijke verwijzingen naar onze huidige leefwereld slaagt BZB erin het geheel een moderne invulling te geven. Toch voelt het stuk bevreemdend aan. Het effect dat wordt beoogd - ons op dezelfde manier overdonderen als ook Kaspar overdonderd werd - is weliswaar geslaagd, maar het impressionistische karakter bevat te veel onbegrijpelijke passages met metaforen die niet aanspreken. Als kijker blijven we verweesd achter met het gevoel er weinig van te hebben begrepen.