BRAAKLAND/ZHEBILDING - MUZIEKTHEATERGEZELSCHAP

hetnieuwstedelijk.jpg
aankondiging_timeline.jpg
logo.gif
melancholyposteweb-723x1024.jpg
flyer_4.jpg
flyer_4.jpg
hetnieuwstedelijk.jpg aankondiging_timeline.jpg logo.gif melancholyposteweb-723x1024.jpg flyer_4.jpg flyer_4.jpg

Dansen Drinken Betalen - (almost) The Movie /...
INBEV AWOE - Jessa Wildemeersch - Vermaak na...
Vermaak na Arbeid 2014 - powerpoint

Audio - algemeen

We kussen - Chantal Acda - Sabine Sabine Sabine

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

reageer

Nieuwsbrief

Beheer uw nieuwsbriefinschrijvingen
Selecteer de nieuwsbrief(ven) waarop u wilt in- of uitschrijven.

In de pers - algemeen

09/02/2015 Utrechts Dagblad over Sabine... Utrechts Dagbla...
10/02/2015 Adriaan Van Aken overspeelt... Volkskrant (NL)
09/02/2015 Dood en liefde, een moeilijk... Trouw (NL)

Kalender - algemeen

Er staan op dit ogenblik geen voorstellingen van deze productie (meer) in de kalender.

Onze Kas in het nieuwe Europa

bron: 
De Standaard
auteur: 
Geert Van Der Speeten
recensiedatum: 
04/03/2013
Productie: 
Kaspar
Een jeugd lang opgesloten in een donker hol. Daarna de wereld ingeschopt, zonder taal en zonder verleden. Kaspar Hauser was een curiosium toen hij in 1828 op de markt van Nürnberg verscheen. Hij groeide uit tot een studieobject, een prototype van de ‘nobele wilde’.
Braakland/ZheBilding voert hem op als een onbeschreven blad waarop we onze eigen obsessies en frustraties projecteren. Met Kaspar herneemt het gezelschap een productie van Stijn Devillé en Adriaan Van Aken uit 2003. Niet als een remake, maar in een compleet nieuwe versie.
Bij elke voorstelling speelt een gastacteur de titelrol. Hij leest zijn tekst af van de autocue en moet het doen met een minimum aan instructies. Het is een stunt, maar vooral ook een mooi ontregelend vertrekpunt. Voor je ogen wordt de Kaspar van dienst – ik zag Fabuleus-acteur Steven Beersmans aan het werk – geboren. Zichtbaar ongerust, als een compleet onwetende, wacht hij af wat er om hem gebeurt. Zijn eerste woorden verknipt hij tot lettergrepen, beknabbelt hij.
Wat anderen al niet van Kaspar verwachten. Wil hij werken? Een vader zijn? Zich inburgeren misschien? Het nieuwe Europa kijkt eerst welwillend, maar daarna met stijgende ergernis toe hoe het vreemde en het andere arriveert. ‘Onze Kas’ wordt binnengehaald als een heiland. Mogen we er immers niet van uitgaan dat hij na zolang zwijgen iets bijzonders te vertellen heeft? Pijnlijke tirades en een triestig slot worden zijn deel.
Het kwartet dat achter Kaspar de touwtjes in handen heeft, schakelt vlot tussen verhaal, spel, en spot. Op de beste momenten barsten de acteurs los in een dadaïstisch variété. Woorden en beats (soundscape van Geert Waegeman) buitelen vrolijk door elkaar. Het onhandige gedoe met microfoonsnoeren moet je erbij nemen. Maar de licht anarchie, het ongedwongen concept en het geflirt met het ongerijmde maken van deze Kaspar best een geslaagde voorstelling.