BRAAKLAND/ZHEBILDING - MUZIEKTHEATERGEZELSCHAP

hetnieuwstedelijk.jpg
aankondiging_timeline.jpg
logo.gif
melancholyposteweb-723x1024.jpg
flyer_4.jpg
flyer_4.jpg
hetnieuwstedelijk.jpg aankondiging_timeline.jpg logo.gif melancholyposteweb-723x1024.jpg flyer_4.jpg flyer_4.jpg

Dansen Drinken Betalen - (almost) The Movie /...
INBEV AWOE - Jessa Wildemeersch - Vermaak na...
Vermaak na Arbeid 2014 - powerpoint

Audio - algemeen

We kussen - Chantal Acda - Sabine Sabine Sabine

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

reageer

Nieuwsbrief

Beheer uw nieuwsbriefinschrijvingen
Selecteer de nieuwsbrief(ven) waarop u wilt in- of uitschrijven.

In de pers - algemeen

09/02/2015 Utrechts Dagblad over Sabine... Utrechts Dagbla...
10/02/2015 Adriaan Van Aken overspeelt... Volkskrant (NL)
09/02/2015 Dood en liefde, een moeilijk... Trouw (NL)

Kalender - algemeen

Er staan op dit ogenblik geen voorstellingen van deze productie (meer) in de kalender.

Hebzucht

bron: 
De Standaard
auteur: 
Wouter Hillaert
recensiedatum: 
31/07/2012
Productie: 
Hebzucht

*****

Hebzucht
 
Woorden als daden. Onder die vlag is Braakland/ZheBilding Oostende binnen gevaren als centrale gast van Theater Aan Zee. In het kielzog van het Leuvense muziektheatergezelschap volgt een heel verscheiden vloot aan lekkere voorstellingen. Sommigen drijven op een stroom muzikale woorden. Anderen zijn cargo’s vol wereldwijsheid.

Hebzucht
heeft het allebei.
De tekst van Stijn Devillé geeft een gezicht aan de kredietcrisis, zoals die in 2008 uitbrak. Op pulserende klanken hupt eerst de heilige drievuldigheid van ceo Jean-Luc, voorzitter Stevie en financieel manager Thomas van de Axis-bank van target naar target. Het is het monotone dictaat van de jungle: groei, prestatiedwang, eten of gegeten worden. Maar alles en iedereen op scène straalt. Economie gaat om verlangen.
 
Tot er ruis komt op de soundtrack, een ijle toon van onrust. We weten allen dat de ballon zal knappen, maar Braakland geeft aan die klap weer de gepaste ontzetting. Ineens blijken alle nulletjes nul. Blijken alle protagonisten slechts speelballen. Hun huppen wordt puffen, dan weghollen met riante cash. Het absurdisme daarvan, dat waren we vergeten. Hebzucht grijpt je er weer mee bij de kraag. Daarvoor hoeft Devillé niet eens te betogen. Hij constateert.
 
Die meticuleuze analyse, over CDO’s en CDS’en die je om de oren vliegen als in een lesje financiële economie, is maar het kleedje. Hebzucht draait niet om bankieren, niet om Fortis. Hebzucht draait om waarde. Wat kennen we hoeveel toe? De markten zijn niet langer een kwestie van vraag en aanbod, zo legt Braakland bloot. De wipplank tussen winst en verlies heet tegenwoordig louter geloof, vertrouwen, perceptie. Dat is de crisis.
 
Het is een waardencrisis, toont Emma, Devillé’s dochter die op scène het laatste woord krijgt. Met haar naïeve kinderblik op het hele bankensprookje staat ze voor alles wat de markten aan menselijkheid ontberen. Ons geld of ons leven, wat is ons het meeste waard?
 
Diezelfde vraag geldt de voorstelling zelf, als theater. De artistieke waarde ervan is binnen het parcours van Braakland zeker niet uitzonderlijk. Te verwachten vakmanschap dus, in spel en muziek. Haar eigenlijke kapitaal is haar maatschappelijke. Hebzucht maakt geschiedenis, in lijn met die paar unieke creaties die elke zoveel jaar hun tijd documenteren en confronteren als een collectief trauma, precies op het juiste moment.
 
Hebzucht, kortom, is een daad. Een daad van verantwoordelijkheid. Het maakt van deze voorstelling de meest waardevolle van afgelopen seizoen.