BRAAKLAND/ZHEBILDING - MUZIEKTHEATERGEZELSCHAP

Kaspar feb 2013 c freek verdonckt 37
Kaspar feb 2013 c freek verdonckt 36
Kaspar feb 2013 c freek verdonckt 35
Kaspar feb 2013 c freek verdonckt 34
Kaspar feb 2013 c freek verdonckt 32
Kaspar feb 2013 c freek verdonckt 29
Kaspar feb 2013 c freek verdonckt 37 Kaspar feb 2013 c freek verdonckt 36 Kaspar feb 2013 c freek verdonckt 35 Kaspar feb 2013 c freek verdonckt 34 Kaspar feb 2013 c freek verdonckt 32 Kaspar feb 2013 c freek verdonckt 29

KASPAR: "Wij waren eens in een rare stem...

reageer

Nieuwsbrief

Beheer uw nieuwsbriefinschrijvingen
Selecteer de nieuwsbrief(ven) waarop u wilt in- of uitschrijven.

Kalender - Kaspar

Er staan op dit ogenblik geen voorstellingen van deze productie (meer) in de kalender.

Kaspar

deel
Kaart-kaspar

TICKETS

Een goed geoliede ritmische en muzikale klankmachine, waarin geen taal- of letterkundige mogelijkheid onaangeroerd blijft. (Tom Rummens in De Morgen) 

Pinkstermaandag, 1828. Vanuit het niks duikt de zestienjarige Kaspar Hauser op in de Duitse stad Nürnberg. Hij kan keurig zijn naam schrijven. Maar lopen kan hij niet en hij zegt slechts één enkele zin: Ruiter worden, zoals ooit mijn vader was. Toch ontwikkelt Kaspar zich. Langzamerhand herinnert hij zich dingen uit zijn verleden. Dat hij vele jaren in een donker hol heeft doorgebracht. Waar hij eten kreeg van een man die nooit tegen hem sprak. Kort nadat dat bekend raakt, wordt Kaspar in het stadspark vermoord door een onbekende.

Is de mens een ajuin of een kastanje? Wat blijft er over als hij gepeld is: een mooie, blinkende bol of helemaal niets? Het is één van de vragen die onze Kaspar verregaand behandelt. De historische Kaspar Hauserfiguur doet dienst als blinde vlek. Als een gat, dat hoogstnodig gevuld dient te worden. Is Kaspar een Messias die maar beter aanbeden kan worden? Of is hij gewoon een hele goede bedrieger?

Met de tekst Kaspar onderzoeken Stijn Devillé en Adriaan Van Aken het isolement van de eenzame zonderling. Zijn zoektocht naar taal en identiteit. Zijn verhouding tot de buitenwereld. Die hem vooral als een bedreiging beschouwt. Het samen schrijven – wat de twee ook in Immaculata deden – levert uitermate speels, eclectisch tekstmateriaal op. Poëtische hoogstandjes. Afgewisseld met sketchen, grappen en grollen. Altijd op ritme. En hier en daar op rijm.

Heel bijzonder aan deze versie van Kaspar is dat de hoofdrol elke voorstelling door een andere gastacteur gespeeld zal worden. Die wordt volkomen onvoorbereid onze voorstelling ingestuurd. Zijn tekst leest hij af van een autocue. Regieaanwijzingen worden hem ingefluisterd door zijn medespelers. Zo maken we de inhoud van ons stuk alvast ten dele voelbaar: volkomen leeg en oningevuld gedropt worden op planeet Aarde en zien wat daar zoal de gevolgen van zijn...

Braakland/ZheBilding werd door de jury van de Vlaamse Cultuurprijs expliciet gelauwerd voor zijn ensemble van spelers en makers. Tijdens Kaspar zet BZB het ‘groepswerkje’ voorop door een feestelijke ensemblevoorstelling te maken met een grote bezetting. 

Een voorstelling van Dirk Buyse, Kris Cuppens, Sara Vertongen, Janne Desmet, Stijn Devillé, Adriaan Van Aken, Els Theunis, Rudy Trouvé, Geert Waegeman en meer dan twintig gastacteurs.

Wie meer wil weten over de HISTORISCHE KASPAR HAUSER (over zijn vermoedelijke komaf bijvoorbeeld), klikt HIER