BRAAKLAND/ZHEBILDING - MUZIEKTHEATERGEZELSCHAP

hetnieuwstedelijk.jpg
aankondiging_timeline.jpg
logo.gif
melancholyposteweb-723x1024.jpg
flyer_4.jpg
flyer_4.jpg
hetnieuwstedelijk.jpg aankondiging_timeline.jpg logo.gif melancholyposteweb-723x1024.jpg flyer_4.jpg flyer_4.jpg

Dansen Drinken Betalen - (almost) The Movie /...
INBEV AWOE - Jessa Wildemeersch - Vermaak na...
Vermaak na Arbeid 2014 - powerpoint

Audio - algemeen

We kussen - Chantal Acda - Sabine Sabine Sabine

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

reageer

Nieuwsbrief

Beheer uw nieuwsbriefinschrijvingen
Selecteer de nieuwsbrief(ven) waarop u wilt in- of uitschrijven.

In de pers - algemeen

09/02/2015 Utrechts Dagblad over Sabine... Utrechts Dagbla...
10/02/2015 Adriaan Van Aken overspeelt... Volkskrant (NL)
09/02/2015 Dood en liefde, een moeilijk... Trouw (NL)

Kalender - algemeen

Er staan op dit ogenblik geen voorstellingen van deze productie (meer) in de kalender.

Hebzucht

bron: 
Cobra.be
auteur: 
Yanthe Louïs (De klas van Piet)
recensiedatum: 
12/04/2012
Productie: 
Hebzucht

CD watte?

CDO, CDS, Hedge Fund, Moody’s,… Braakland/ZheBilding strooit lustig moeilijke financiële termen in het rond in hun nieuwe voorstelling ‘Hebzucht’. "Maar zal ik de voorstelling dan wel begrijpen als ik niets ken van bankzaken?", denkt u nu misschien. Wees vooral niet bang. Regisseur Stijn Devillé, die tevens ook de tekst schreef, heeft ervoor gezorgd dat zelfs de grootste leken van deze geweldige voorstelling kunnen genieten.

Aangename kennismaking

'Hebzucht' vertelt het verhaal van de teloorgang van een bankimperium. De fictieve bank AXIS wordt geleid door Etienne Lallemand, ook wel Stevie genoemd, die met veel energie wordt neergezet door Dirk Buyse. Lallemand heeft net een nieuwe CEO aangesteld die zijn bank een nieuw fris imago moet leveren (en liefst ook voor wat meer winst moet zorgen, want zo gaat dat in de bankwereld. It’s all about the money!). Daarvoor heeft hij een grote naam gevonden: Jean-Luc Pollard. Deze rol wordt vertolkt door Kris Cuppens, die het publiek meteen overtuigt met een speech die u doet denken dat hij de nieuwe Messias is, zeker wanneer hij met de ’10 regels om een goede bankmedewerker te worden’ afkomt.

Etienne heeft een dochter, Gwendolyn, die docente is aan de Oxford University. Ze is getrouwd met Thomas en zij hebben samen een zoontje, Simon. Sara Vertongen speelt Gwendolyn met een zekere somberheid en hardheid die toch u meteen raakt. Thomas is iemand waar maar moeilijk vat op te krijgen is en die nogal emotieloos en koel overkomt. Zeker geen simpele rol, maar voor Jorre Vandenbussche geen probleem. Gwendolyn, Thomas en Simon zijn teruggekomen vanuit Londen voor de begrafenis van Thomas’ ouders. Samen met hen is ook de oudere broer van Thomas meegekomen, Carl. Carl is eigenlijk de enige die de crisis ziet aankomen, maar omdat hij aan de drugs zit, wordt hij door niemand echt serieus genomen. Michaël Pas brengt de nerveuze en zeer gevatte Carl heel overtuigend. Dan rest er nog de rol van de premier, een kleinere rol, maar daarom niet minder belangrijk. Hij zorgt namelijk voor een wending in de voorstelling wanneer hij Gwendolyn een interessant aanbod doet. Stijn Devillé deelt deze rol met Tom Van Bauwel.
 

Het is eten of gegeten worden!

Dat de banksector een harde wereld is, weet iedereen en dat is ook heel duidelijk in 'Hebzucht'. Mensen worden zonder boe of ba ontslagen of opgelicht. Zoals Kris Cuppens het op een bepaald moment zo mooi zegt, "het is eten of gegeten worden!" Maar de voorstelling gaat niet alleen over de beslissingen die in de kantoren genomen worden, ook de persoonlijke problemen en relaties van de personages worden uitgediept en verduidelijkt en dit levert soms heftige scènes op. De paniek die volgt wanneer het duidelijk wordt dat de hele bankwereld ineenstort en de financiële crisis begint, wordt op een geweldige manier weergegeven: micro’s worden op een hoop geschoven, een persconferentie begint, gevolgd door een hevige ruzie tussen Thomas en Gwendolyn waar heel wat emotie aan te pas komt. Intussen probeert Carl hen op de achtergrond te bereiken door in een andere micro hun namen te roepen. Soms is er zoveel aan de gang dat u haast niet kunt kiezen waar te kijken.

Even op een neer springen.

Een voorstelling van Braakland/ZheBilding zonder muziek, dat is als een café zonder bier, een cowboy zonder pistool, België zonder regeringsonderhandelingen. Ook nu weer worden de spelscènes aangevuld en versterkt met muziek. Deze keer komt die van Rudy Trouvé, Gerrit Valckenaers en Gunter Nagels. Zij zorgen op de juiste momenten voor de juiste sfeer door nu eens rustige en ijle klanken, dan weer een aanstekelijk ritme te produceren waarbij u wel even met de voeten op en neer moet wippen. Dit doen ook de acteurs, maar dan wel iets uitbundiger. Ze springen in het rond en doen met dit gedrag spontaan een glimlach op uw gezicht verschijnen. Er worden bovendien heel originele nieuwe ‘instrumenten’ gebruikt, zo bespeelt Gerrit Valckenaers op een gegeven moment een kapotte spiegel. Een pluim voor de muzikanten dus!

En dan is er nog…

Op momenten waarop het allemaal even te veel lijkt te worden, haalt Stijn Devillé zijn geheim wapen tevoorschijn. Een jong meisje van ongeveer een jaar of 12 komt het podium opgelopen en start een geluidsfragment. We horen een kinderstem die ons op een simpele manier de moeilijke crisis en financiële situatie uitlegt. Zo bent u weer helemaal mee (en ondertussen bent u ook wel een beetje vertederd door de schattige manier waarop ze de ingewikkelde Engelse termen uitspreekt). Deze belangrijke rol wordt vertolkt door 3 jonge actrices: Emma Devillé (jawel, de dochter van), Lore Meesters en Margot Haljan.

‘Hebzucht’ lijkt op het eerste zicht een hele moeilijke, beetje saaie voorstelling als u alleen op het onderwerp afgaat, maar eens u in de theaterstoeltjes zit, zult u zeker genieten van dit meesterwerkje!