BRAAKLAND/ZHEBILDING - MUZIEKTHEATERGEZELSCHAP

hetnieuwstedelijk.jpg
aankondiging_timeline.jpg
logo.gif
melancholyposteweb-723x1024.jpg
flyer_4.jpg
flyer_4.jpg
hetnieuwstedelijk.jpg aankondiging_timeline.jpg logo.gif melancholyposteweb-723x1024.jpg flyer_4.jpg flyer_4.jpg

Dansen Drinken Betalen - (almost) The Movie /...
INBEV AWOE - Jessa Wildemeersch - Vermaak na...
Vermaak na Arbeid 2014 - powerpoint

Audio - algemeen

We kussen - Chantal Acda - Sabine Sabine Sabine

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

reageer

Nieuwsbrief

Beheer uw nieuwsbriefinschrijvingen
Selecteer de nieuwsbrief(ven) waarop u wilt in- of uitschrijven.

In de pers - algemeen

09/02/2015 Utrechts Dagblad over Sabine... Utrechts Dagbla...
10/02/2015 Adriaan Van Aken overspeelt... Volkskrant (NL)
09/02/2015 Dood en liefde, een moeilijk... Trouw (NL)

Kalender - algemeen

Er staan op dit ogenblik geen voorstellingen van deze productie (meer) in de kalender.

Lev

bron: 
Cobra.be
auteur: 
Lucas Geerens (De Klas van Piet)
recensiedatum: 
10/03/2012
Productie: 
Lev

Lev - Braakland/ZheBilding

Met de herneming van Lev kunnen we Braakland/ZheBilding geen ongelijk geven. Met dit prachtige muziektheater weten ze de lovende reacties die de voorstelling in 2006 al wist te oogsten opnieuw te planten. En de oogst zal ook deze keer niet lang uitblijven, het zaad is geplant.

Vijand van het volk

Lev vertelt het waargebeurde verhaal van Lev Theremin, uitvinder van de etherfoon, een instrument dat bespeeld wordt door de elektro-akoestische stralen die het uitzendt te beïnvloeden met de handen. Wanneer hij in 1922 zijn revolutionaire uitvinding presenteert aan Lenin in hoogsteigen persoon is die zwaar onder de indruk en hij stuurt Lev naar Amerika om daar diens uitvinding te promoten. Deze gelegenheid wordt niet onbenut gelaten en Lev wordt gevraagd om te infiltreren in wetenschappelijke kringen. Alles loopt op wieltjes - weken worden maanden en maanden worden jaren- tot Lev er genoeg van krijgt en besluit weer uit Amerika weg te gaan. Thuis aangekomen wordt hij echter gearresteerd door Stalin wegens landverraad en komt hij in de Siberische kampen terecht.

Hoge pieten

Dirk Buyse kruipt op sublieme wijze in de huid van Lev Theremin en verhaalt u zonder aarzelen mee door zijn leven. Zijn eerste concert met de etherfoon, feestjes met Amerikaanse hoge pieten, de Siberische kampen en zijn ouderlijk huis passeren de revue. Zijn geweldige vertelprestatie gidst u op de reis door zijn leven als een kapitein aan het roer van een schip waarmee u gewillig meevaart. Het is een reis van hoogmoed en euforie in Amerika tot kou en ontbering in de Siberische kampen.

De ernst van het verhaal krijgt een grote dosis lucht door Levs nonchalante cynisme dat u voorziet van enkele droge mopjes waarbij u uw lach juist op tijd zal kunnen inslikken, net voor uw stem zou omslaan in een hoge piep, om vervolgens snel rond te spieden of u niet betrapt bent door uw buur.

Muziek maestro!

“Toch geen monoloog?”, zegt u, wanneer u in de brochure ziet dat er maar één acteur in het spel is. Ja, een monoloog, maar zo voelt Lev helemaal niet aan. Sterker nog: dat de voorstelling feitelijk een monoloog is, zou onopgemerkt zijn gebleven als u er niet even bij stil had gestaan. Tekst wordt waar nodig perfect aangevuld door prachtige muziek die steeds de nodige atmosfeer neerpoot. Niet enkel uw geest, maar ook uw oren worden uitvoerig geprikkeld en verwend. Lev staat dan wel geklasseerd als muziektheater, maar de term ‘concert’ had de voorstelling enkel eer aangedaan.

Ook het decor is een efficiënte dienaar en doet zijn duit in het zakje. Door handig gebruik plooit het zich zonder problemen naar elke sfeer in elke situatie en waar nodig is het zelfs een verhalend aspect door het gebruik van bijvoorbeeld de simpele, maar daarom niet minder charmante overheadprojector.
Tekst, muziek en decor komen in een breekbare samenzang. Dat wordt perfect geïllustreerd door de scène waarin Theremin zijn verhaal furieus het publiek toesmijt, waarbij de papieren in het rond vliegen als was het een storm en de krachtige muziek met Levs lange witte haren danst. Zo’n scène is op z’n minst een imponerend moment te noemen.

Luxecruise

Met Lev weet Braakland/ZheBilding u te ontroeren, te doen lachen en te overdonderen, maar het stuk doet u vooral gewoon genieten. Zij die de voorstelling in 2006 misten, kunnen beter niet langer twijfelen. Verzeker uw plaats op dit schip en laat u meevaren op dit muzikale verhaal!