BRAAKLAND/ZHEBILDING - MUZIEKTHEATERGEZELSCHAP

hetnieuwstedelijk.jpg
aankondiging_timeline.jpg
logo.gif
melancholyposteweb-723x1024.jpg
flyer_4.jpg
flyer_4.jpg
hetnieuwstedelijk.jpg aankondiging_timeline.jpg logo.gif melancholyposteweb-723x1024.jpg flyer_4.jpg flyer_4.jpg

Dansen Drinken Betalen - (almost) The Movie /...
INBEV AWOE - Jessa Wildemeersch - Vermaak na...
Vermaak na Arbeid 2014 - powerpoint

Audio - algemeen

We kussen - Chantal Acda - Sabine Sabine Sabine

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

reageer

Nieuwsbrief

Beheer uw nieuwsbriefinschrijvingen
Selecteer de nieuwsbrief(ven) waarop u wilt in- of uitschrijven.

In de pers - algemeen

09/02/2015 Utrechts Dagblad over Sabine... Utrechts Dagbla...
10/02/2015 Adriaan Van Aken overspeelt... Volkskrant (NL)
09/02/2015 Dood en liefde, een moeilijk... Trouw (NL)

Kalender - algemeen

Er staan op dit ogenblik geen voorstellingen van deze productie (meer) in de kalender.

Wagon is een intiem modelspoorconcert

bron: 
Theaterkrant Tweetakt, Utrecht
auteur: 
Sara Van Der Kooi
recensiedatum: 
25/03/2012
Productie: 
Wagon (6+)

Je hebt mensen die in hun vrije tijd niets doen en mensen met hobby’s. Postzegels verzamelen bijvoorbeeld, of puzzelen of borduren. Ook zo’n echte hobby is modelspoor bouwen, met in detail en exact op schaal nagemaakte locomotieven, wagons, stations en dorpjes. Dat lijkt weinig avontuurlijk, meer iets voor enigszins wereldvreemde mannen die zich graag in hun eentje op zolder vermaken. Gelukkig gaat het er in Wagon van het Vlaamse gezelschap Zonzo Compagnie, te zien tijdens het Utrechtse Tweetakt Festival, heel anders aan toe.

Twee mannen staan in het midden van een grote ellipsvormige houten spoorbaan die, doordat de zwarte poten wegvallen tegen de zwarte vloer, bijna lijkt te zweven. Het zijn twee muzikanten, de een speelt toetsen, de ander contrabas. Lager bij de grond, aan de kant van het publiek, is in een kleine cirkel een spoorbaan opgebouwd. De cirkel wordt verlicht door een ouderwets schemerlampje. Bassist Nicolas Rombouts plaatst voorzichtig een locomotiefje op de rails. Het begint rondjes te rijden. Rombouts zet ook een ingenieus microfoontje naast de rails, en steeds als het locomotiefje daar langs rijdt klinkt er een versterkt ‘woefff’-geluid. Nog meer microfoontjes zet hij rondom de rails en telkens als het treintje voorbijkomt, strijkt het daar met een uitstekend flapje langs.

Zo ontstaat er een ritmische compositie van geluiden, van een droge plok tot een lage brom – de ritmesectie waarop de twee muzikanten beginnen te spelen. Toetsenist Joris Caluwaerts begint met een lieflijk melodietje, Rombouts valt in en allengs wordt het een opzwepend geheel. Het is bijzonder hoe de muziek het ene moment melodieus, dan weer abstracter, maar altijd sterk sferisch is. Daardoor blijven ook de jongste bezoekers (vanaf zes jaar) geboeid.

De treintjes helpen daarbij natuurlijk ook. Zeker als een trein wordt gezet op het lange spoor en er ook nog een stationnetje, een donderbus en een woud van gitaren blijken te zijn. Hiermee, maar toch vooral met hun virtuoze muzikale kunsten, spelen de mannen een spannend concert van een ruim half uur. Te kort, en niet alleen voor de aanwezige volwassenen.

Wagon is geen theater maar pure geluidskunst. Het bewijs dat je met modelspoortreinen een avontuurlijke en verrassende wereld kunt scheppen. Wie geen theatrale grapjes verwacht en zich kan overgeven aan de prikkelende en sferische muziek, beleeft met Wagon een intiem modelspoorconcert.

Sara Van Der Kooi in Theaterkrant (NL)