BRAAKLAND/ZHEBILDING - MUZIEKTHEATERGEZELSCHAP

hetnieuwstedelijk.jpg
aankondiging_timeline.jpg
logo.gif
melancholyposteweb-723x1024.jpg
flyer_4.jpg
flyer_4.jpg
hetnieuwstedelijk.jpg aankondiging_timeline.jpg logo.gif melancholyposteweb-723x1024.jpg flyer_4.jpg flyer_4.jpg

Dansen Drinken Betalen - (almost) The Movie /...
INBEV AWOE - Jessa Wildemeersch - Vermaak na...
Vermaak na Arbeid 2014 - powerpoint

Audio - algemeen

We kussen - Chantal Acda - Sabine Sabine Sabine

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

reageer

Nieuwsbrief

Beheer uw nieuwsbriefinschrijvingen
Selecteer de nieuwsbrief(ven) waarop u wilt in- of uitschrijven.

In de pers - algemeen

09/02/2015 Utrechts Dagblad over Sabine... Utrechts Dagbla...
10/02/2015 Adriaan Van Aken overspeelt... Volkskrant (NL)
09/02/2015 Dood en liefde, een moeilijk... Trouw (NL)

Kalender - algemeen

Er staan op dit ogenblik geen voorstellingen van deze productie (meer) in de kalender.

Luchtbal geeft geheimen prijs in toneelstuk 'Naast'

bron: 
Het Nieuwsblad
auteur: 
Thomas Verheyen
recensiedatum: 
26/01/2011

Dat een theatervoorstelling geen doordachte dialogen of grote zaal vereist, bewijst actrice Sara Vertongen  met het originele theaterstuk 'Naast'. Aan de hand van gesprekken met Luchtbalbewoners bouwde ze een boeiend stuk op, in een al even apart decor.

Alle mensen dragen een verhaal met zich mee en moeten gehoord worden

Antwerpen

De concrete aanleiding voor het project 'Naast (Wish You Were Here)', zoals het stuk dat over onze 'naasten' gaat volledig heet, bleek een oud cassettebandje te zijn dat vol nummers stond die Sara als zestienjarige had opgenomen. Tussen de nummers door bleek plots een kort interviewtje te staan dat Sara voor school had afgenomen van haar vader. Zeventien jaar later blijkt dat fragment de enige stemopname te zijn die Sara nog heeft van haar inmiddels overleden vader. Dat werd de aanleiding voor haar om op zoek te gaan naar verschillende verhalen en klanken die dreigen verloren te gaan.

'Het grote doel van dit project is het besef te wekken bij de mensen dat ze allemaal een verhaal met zich mee dragen en gehoord moeten worden', vertelt de actrice.

Sara kroop dan ook niet zomaar zelf in haar pen voor deze voorstelling en maakte evenmin gebruik van bestaande teksten. Ze liet zich daarentegen volledig inspireren door mensen met wie ze in de wijk Luchtbal contact had. Om met die bewoners in contact te komen, hield ze tussen oktober en december verschillende acties in de wijk. 'Die acties hadden in feite een dubbel doel', aldus Sara. 'Enerzijds putte ik uit de gesprekken die eruit voortkwamen, inspiratie voor de voorstelling, maar anderzijds waren die acties op zich al een soort van minivoorstelling.'

Zo verzamelde ze geheimen en herinneringen van mensen via gouden brievenbussen die op verschillende plaatsen in de wijk werden opgesteld. En op een ander moment zette Sara dan weer ergens in de wijk een tafeltje neer met een bordje erbij waarop in twee talen geschreven stond: 'Wilt u met mij praten?'

'Op die manier kon ik dus een voorstelling opbouwen die voor een heel groot deel uit reacties van bewoners uit de wijk bestaat. Het hoofdpersonage dat ik vertolk is op die manier een archivaris van verhalen van buren.'

Audiowandeling

Het stuk start met een audiowandeling waarin je, voorzien van een hoofdtelefoon, te weten komt wat er zich achter de gevels van de befaamde Luchtbalblokken afspeelt. De wandeling leidt je dan naar de bovenste verdieping van een van de woontorens, waar Sara haar publiek in een appartementje opwacht. Daar worden de toeschouwers dan getuige van een intieme theatervoorstelling.

De voorstelling 'Naast (Wish You Were Here)', boordevol aangrijpende maar ook vaak humoristische geheimen van bewoners van Luchtbal, vindt nog plaats tot en met zaterdag 29januari, telkens om 18, 19, 20 en 21 uur. Alleen zaterdag vindt de voorstelling van 18 uur al om 16 uur plaats.