BRAAKLAND/ZHEBILDING - MUZIEKTHEATERGEZELSCHAP

hetnieuwstedelijk.jpg
aankondiging_timeline.jpg
logo.gif
melancholyposteweb-723x1024.jpg
flyer_4.jpg
flyer_4.jpg
hetnieuwstedelijk.jpg aankondiging_timeline.jpg logo.gif melancholyposteweb-723x1024.jpg flyer_4.jpg flyer_4.jpg

Dansen Drinken Betalen - (almost) The Movie /...
INBEV AWOE - Jessa Wildemeersch - Vermaak na...
Vermaak na Arbeid 2014 - powerpoint

Audio - algemeen

We kussen - Chantal Acda - Sabine Sabine Sabine

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

reageer

Nieuwsbrief

Beheer uw nieuwsbriefinschrijvingen
Selecteer de nieuwsbrief(ven) waarop u wilt in- of uitschrijven.

In de pers - algemeen

09/02/2015 Utrechts Dagblad over Sabine... Utrechts Dagbla...
10/02/2015 Adriaan Van Aken overspeelt... Volkskrant (NL)
09/02/2015 Dood en liefde, een moeilijk... Trouw (NL)

Kalender - algemeen

Er staan op dit ogenblik geen voorstellingen van deze productie (meer) in de kalender.

Naast, een archief van onzichtbare details

bron: 
Cobra.be
auteur: 
Roeland De Trazegnies
recensiedatum: 
24/01/2011

Heimwee naar een leven dat je nooit gekend hebt.

Sociale woonwijk Luchtbal

Als Gentenaar was ik nog nooit in de Antwerpse wijk Luchtbal geweest. Ik kende de wijk niet, en moest, om er te geraken, helemaal op mijn gps vertrouwen. Luchtbal is dan ook een plek waar je niet wil zijn tenzij ze je ertoe dwingen. Zes indrukwekkende wolkenkrabbers met sociale appartementsgebouwen en aan de voeten daarvan kleine sociale woonwijken. Op dat stukje grond ten noorden van Antwerpen wonen veertig verschillende nationaliteiten dicht bij elkaar. Een bus en een trein verbinden de wijk met de stad Antwerpen. De straten van de wijk ontlenen hun naam allemaal aan de daar gelegen Britse legerbasis uit de Eerste Wereldoorlog: Manchesterlaan, Bristolstraat, Belfaststraat, …

Moederziel alleen

Als je ingaat op de uitnodiging van Braakland/ZheBilding begint jouw muziektheaterervaring aan het daar gelegen Cultureel Centrum. Buiten. Daar sta je dan moederziel alleen in het avonddonker. Hier en daar een wandelaar op weg naar de bushalte of naar zijn appartement. Verder niks. Als je naar boven kijkt, naar de appartementsblokken, zie je flitsen van honderden verschillende levens: keukenscènes, badkamerscènes, flikkerende televisieschermen.

Bij het vertrek krijg je een hoofdtelefoon en een mp3-spelertje met daarop de stem van Sara Verheyen. Sara woont in de wijk, zo blijkt. En je wordt uitgenodigd op de koffie in haar appartement. Maar eerst neemt ze je mee op wandel. Sara zit in je hoofd, jij zit in Sara’s hoofd. De audiotour brengt je langs plekken, achtertuinen, openstaande deuren en een mozaïek van mensenlevens en levensverhalen. Je stapt verder, je luistert en op een onbewaakt moment neemt de wijk bezit van je. Je sluit het Luchtbal in je hart, je voelt je plots verbonden. Dit is een staaltje sterk locatietheater, daar kan geen enkele decorontwerper in een gewone schouwburgzaal aan tippen.
Gevaarlijke eenzaat of een gepassioneerde filantroop?

Sara Verheyen (de zeer intieme zachte stem van Sara Vertongen) weet bijna alles van iedereen op Luchtbal. Ze volgt mensen naar hun appartement, schaduwt hen van bushalte tot voordeur en verzamelt alle verhalen, emoties en pijnen van de Luchtbalbewoners. Op een griezelige manier gaat dit personage jou intrigeren. Wie is ze en waarom archiveert ze de levens van een wijk? Is ze een losgeslagen gevaarlijke eenzaat of een gepassioneerde filantroop? Uiteindelijk ontvangt Sara jou in haar piepkleine appartementje op de zestiende verdieping van een appartementsblok. Als je je jas achterlaat op het bed in de slaapkamer stel je vast dat ook jij heel de tijd in de gaten werd gehouden. In de slaapkamer is er een wand met televisieschermen en beelden van bewakingscamera’s uit de straten waar je net ben doorgewandeld. Sara nodigt je uit in haar woonkamer, een naambordje toont je waar je mag gaan zitten. Je wordt verwacht… En dan gaat ze verder met haar eigen verhaal en met het verhaal van al die andere Luchtbalbewoners.
Mensenlevens sprokkelen

"Naast (wish you were here)", is meer dan zomaar een voorstelling op locatie. Het is de apotheose van een project waarbij actrice Sara Vertongen zelf verhalen en mensenlevens sprokkelde in de wijk Luchtbal. Vorig jaar deed ze al een gelijkaardig project in Leuven. Zo verstopte ze ook boodschappen van liefde in bibliotheekboeken, tussen de pakken friet bij Frituur Jan of bij de éénpersoonsmaaltijden van de GB Contact. Op die briefjes stond bijvoorbeeld: "Niet bang zijn! Er zijn er meer zoals wij" en "Où
est-ce que vous vous sentez à la maison? " Op de briefjes stond een gsm-nummer vermeld en de coördinaten van de ‘Naast’-website, waarop je kon reageren en je eigen verhaal achterlaten.
Hartverwarmend

Muzikant en componist Gerrit Valckenaers zorgde op zijn beurt voor een intieme klankband bij de verhalen. Oude muziekdozen, klinkende metalen banken, zachte high-tech samples en synthesizerarrangementen zorgen voor nostalgische klanken.

"Naast (wish you were here)" is geen uitmuntende voorstelling. Daarvoor is de audiotour soms wat te eentonig, de gidsstem te dwingend, de motivatie van het vertelpersonage te voor de hand liggend. Maar toch is "Naast" een ervaring die je absoluut moet ondergaan. Het is het sluitstuk van een intrigerend project dat ons doet stilstaan bij de mensen Naast ons. Deze voorstelling en audiotour is een hartverwarmende noodzakelijkheid voor al wie zich verlaten voelt in deze geïndividualiseerde samenleving. Sara Vertongen leert je te houden van en te luisteren naar de man of vrouw die naast je staat te wachten in het bushokje.

[ "Naast (wish you were here)"-  Braakland/ZheBilding. Gezien op 22 januari 2011. Speelt tot en met 29/01]