BRAAKLAND/ZHEBILDING - MUZIEKTHEATERGEZELSCHAP

hetnieuwstedelijk.jpg
aankondiging_timeline.jpg
logo.gif
melancholyposteweb-723x1024.jpg
flyer_4.jpg
flyer_4.jpg
hetnieuwstedelijk.jpg aankondiging_timeline.jpg logo.gif melancholyposteweb-723x1024.jpg flyer_4.jpg flyer_4.jpg

Dansen Drinken Betalen - (almost) The Movie /...
INBEV AWOE - Jessa Wildemeersch - Vermaak na...
Vermaak na Arbeid 2014 - powerpoint

Audio - algemeen

We kussen - Chantal Acda - Sabine Sabine Sabine

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

reageer

Nieuwsbrief

Beheer uw nieuwsbriefinschrijvingen
Selecteer de nieuwsbrief(ven) waarop u wilt in- of uitschrijven.

In de pers - algemeen

09/02/2015 Utrechts Dagblad over Sabine... Utrechts Dagbla...
10/02/2015 Adriaan Van Aken overspeelt... Volkskrant (NL)
09/02/2015 Dood en liefde, een moeilijk... Trouw (NL)

Kalender - algemeen

Er staan op dit ogenblik geen voorstellingen van deze productie (meer) in de kalender.

Naast (Wish You Were Here) - woorden van troost

bron: 
Gazet Van Antwerpen
auteur: 
Ilse Dewever
recensiedatum: 
17/01/2011

Voor Zomer van Antwerpen riep muziektheatergezelschap Braakland/Zhebilding met Warre Borgmans onlangs nog Elschots Dwaallicht in de Sint-Andrieswijk op. In een appartement op Luchtbal tekenen de Leuvenaars nu opnieuw present.

Theatermaakster Sara Vertongen en muzikant Gerrit Valckenaers spelen er straks vier keer per avond Naast, een veelkleurige vertelling over een Antwerpse wijk met vijfduizend inwoners en maar liefst dertig nationaliteiten.

"Zoals zo veel Antwerpenaars, kende ik Luchtbal alleen als die wijk met de hoge blokken aan Metropolis", vertelt Sara Vertongen, die er sinds oktober wekelijks rondhing. "Geregeld liet ik van me horen met een openbare en spraakmakende actie. Zo bivakkeerde ik met de helft van mijn inboedel in een wasserette. Of ik installeerde op de stoep een tafel met een thermoskan koffie en de uitnodiging om erbij te komen zitten."

"Ook heb ik tweeduizend handgeschreven briefjes verstopt tussen diepvriesmaaltijden, pakken friet of bibliotheekboeken met de vraag me te bellen. En dat allemaal om verhalen los te weken van deze mensen hier."

Van een leien dakje liep dat niet. Bij allochtone bewoners was de taal soms een struikelblok, al deden ook de bizarre acties wenkbrauwen fronsen. "Gij weet toch da wa gij doe nie normaal is", kreeg Sara vaak te horen. "Ik heb Luchtbal leren kennen als een kille wijk met een warm hart", vertelt ze. "De deur gaat er niet gemakkelijk open, maar eens over de drempel word je met open armen ontvangen."

Woorden van troost

De actrice en de muzikant spraken tientallen mensen, maar waartoe heeft dat geleid? "Enerzijds waren er die ontmoetingen, poëtische toneelstukjes op zich. Anderzijds maken we ook een stuk met materiaal van de wijk, zij het niet alleen voor mensen uit de wijk. De moraal geldt voor iedereen: in elk mens zit een verhaal dat het verdient om gehoord te worden."

Vertongen kwam abrupt tot die conclusie toen ze op een verloren gewaand cassettebandje plots de stem van haar overleden vader terughoorde. "Na een mensenleven vervaagt het materiële, alleen woorden en verhalen blijven. Precies daarom is het jammer dat die, hoewel we op elkaars lip leven, vaak onverteld blijven."

In Naast speelt Vertongen een soort archivaris, de bewaakster van alle verhalen die op Luchtbal bloeien. "Met de voorstelling hoop ik dat de toeschouwers nieuwsgieriger worden naar elkaar. Dat iedereen een verhaal heeft, troost. Vanuit dat besef kan er misschien meer mededogen groeien."