BRAAKLAND/ZHEBILDING - MUZIEKTHEATERGEZELSCHAP

hetnieuwstedelijk.jpg
aankondiging_timeline.jpg
logo.gif
melancholyposteweb-723x1024.jpg
flyer_4.jpg
flyer_4.jpg
hetnieuwstedelijk.jpg aankondiging_timeline.jpg logo.gif melancholyposteweb-723x1024.jpg flyer_4.jpg flyer_4.jpg

Dansen Drinken Betalen - (almost) The Movie /...
INBEV AWOE - Jessa Wildemeersch - Vermaak na...
Vermaak na Arbeid 2014 - powerpoint

Audio - algemeen

We kussen - Chantal Acda - Sabine Sabine Sabine

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

reageer

Nieuwsbrief

Beheer uw nieuwsbriefinschrijvingen
Selecteer de nieuwsbrief(ven) waarop u wilt in- of uitschrijven.

In de pers - algemeen

09/02/2015 Utrechts Dagblad over Sabine... Utrechts Dagbla...
10/02/2015 Adriaan Van Aken overspeelt... Volkskrant (NL)
09/02/2015 Dood en liefde, een moeilijk... Trouw (NL)

Kalender - algemeen

Er staan op dit ogenblik geen voorstellingen van deze productie (meer) in de kalender.

Gevoelige Mensen van Braakland is schot in de roos

bron: 
Veto
auteur: 
Filip Tielens
recensiedatum: 
05/10/2009
Productie: 
Gevoelige Mensen

Als het daarbuiten allemaal wat snel gaat

Gevoelige Mensen, de nieuwste voorstelling van het Leuvense muziektheatergezelschap Braakland/ZheBuilding, vertelt het verhaal van een groep dertigers die op een scharnierpunt in hun leven staan. Hun paden kruisen elkaar, en voor het eerst voelen ze dat ze ergens bij horen. Stilaan raken ze meer en meer vervreemd van de samenleving.

Bijna het voltallige ensemble van Braakland/ZheBuilding, zowel muzikanten als acteurs, komt in Gevoelige Mensen aan bod. Toch staan er maar vier mensen op scène. Adriaan Van Aken schreef dit stuk over de lotgevallen van een groep dertigers, een tussengeneratie waartoe ook het merendeel van het ensemble behoort. Sara Vertongen, die dit seizoen in bijna alle producties van het gezelschap aantreedt, acteert sterk. Youri Van Uffelen zorgt voor een intrigerend klanktapijt, dat typisch is voor de voorstellingen van Braakland en Kristof Van Perre maakte de knappe filmpjes. U voelt het al komen, Gevoelige Mensen haalde veel talent in huis. Het gezelschap heeft de afgelopen jaren een trouw publiek, voornamelijk bestaande uit veertigers, opgebouwd. Hoog tijd dus dat ook de Leuvense student zijn weg vindt naar die verre Molens van Orshoven.

Cross-mediaal

Gevoelige Mensen kwam op een wel erg bijzondere manier tot stand. Eerst werd er een cd opgenomen in de studio van Youri Van Uffelen. Gevoelige Mensen kan daarom opgevat worden als een luisterverhaal, maar de voorstelling die er uit voortvloeide, maakt het geheel breder. Het tekstcompartiment van Gevoelige Mensen blijft belangrijk, maar de projecties maken het ontzettend filmisch. Bij Braakland doet iedereen alles zelf, en net dat ambachtelijke en kleinschalige maakt het gezelschap charmant en intrigerend. Erg leuk is dat je na afloop de cd gratis mee naar huis krijgt.

A-Team

De personages in Gevoelige Mensen willen zich enkel laten aanspreken met de eerste letter van hun naam (die dezelfde is als de echte naam van de acteurs). Dat suggereert meteen een geheime sfeer, waar de rest van de maatschappij niets mee te maken mag hebben. De personages ontmoeten elkaar op bizarre manieren: zo ligt S plat op de snelweg om dan gered te worden door de passagiers van een auto. De personages, die zichzelf omschrijven als gevoelige mensen, vinden steun en rust bij elkaar. De grens met een sekte ligt op de loer. Wat hebben ze over voor elkaar? Zullen ze verder gaan tot de dood?

K, één van hen, beschrijft zonder medeweten van de anderen (wij moesten aan Loft denken) hun avonturen op een blog en houdt zo dus toch contact met de buitenwereld. De gevoelige mensen willen een voorbeeld zijn voor andere lotgenoten. Een modern A-Team. Ze zien een verfilming van hun verhaal in Amerika al helemaal voor zich.

Thirtysomething

Eens de dertig gepasseerd, en wanneer hun leven stilaan in een definitieve plooi komt te liggen, slaat de twijfel bij de hoofdpersonages toe. Is het de schrik om vastgeroest te raken? Het besef dat de voorbije jaren voorbij geraasd zijn en nooit meer terugkomen? Gaan voor een carrière of het gezin? Of allebei? Interessante verhalen genoeg bij deze leeftijdsgroep. Erg vernieuwend is de thematiek dus niet. Ook fictieseries als Jes en Los Zand handelen over de lotgevallen van dertigers. Al heb je bij Gevoelige Mensen nooit een déjà-vu gevoel. Het idee van een roadmovie is ondanks dat het goed op de planken werd gebracht, wel minder origineel aangezien het nog al eens gebruikt werd in een andere Braakland-voorstelling.